piątek, 27 grudnia 2013

Mini serniko-makowiec na piernikowym spodzie


Czemu 'mini'?
Robiąc makowce trochę przedobrzyłam z ilością masy makowej a ponieważ nie chciało mi się dorabiać ciasta a w planach był sernik to wykorzystałam resztkę masy.
Było jej ok 5łyżek.
Wam podam przepis na równą ilość masy makowej do masy serowej.

spód pierniczkowy:
- 200g zmielonych pierniczków np takich 
- 120g bardzo miękkiego masła

Wszystko razem łączymy i wykładamy na spód tortownicy(wysmarowanej masłem i oprószonej mąką).Moja tortownica ma 26cm.Wkładamy na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

masa makowa:
- 0.7kg maku
- szklanka miodu
- 300g bakalii
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- esencja waniliowa
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 ubite białka

Mak przelewamy gorącą wodą i mielimy trzykrotnie.
Dodajemy miód,skórkę,bakalie,esencje i masło.
Delikatnie mieszamy razem z białkami.

Masę makową wykładamy na spód z pierniczków.

masa serowa:
- 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 2łyżeczki esencji waniliowej
- 140g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru

Żółtka ucieramy razem z cukrem i masłem na puszysto.Dodajemy esencje waniliową i budynie.
Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami ser biały.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej,mieszamy ręcznie.
Masę serową wylewamy na masę makową.


Pieczemy ciasto ok 10min.Po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150stopni i pieczemy ciasto kolejne 1.5h.
Serniko-makowiec studzimy w otwartym piekarniku i zostawiamy go w spokoju na kilka godzin

polewa czekoladowa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka

Wszystko to razem podgrzewamy do połączenia się składników.Studzimy.

Polewamy gotową polewą ciasto.
Można dla ozdoby posypać je wiórkami kokosowymi.


smacznego!!!




4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek