niedziela, 5 stycznia 2014

Drożdżówki na krupczatce z dżemem


Wyśmienicie puszyste drożdżówki z nadzieniem dżemowym.
Jako nadzienie możecie użyć nutelli,powidła,jabłek,sera itd..
Przepis na ciasto jest wynikiem braków w mące pszennej a sposób zwijania podpatrzyłam w internecie :)


składniki:
- 500g mąki krupczatki
- 200g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g drożdży
- 100g cukru
- 100g rozpuszczonego masła
- szklanka ciepłego mleka
- skórka otarta z jednej cytryny
- dżem według upodobań
- jajko do posmarowania

Z drożdży,cukru i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10min.
Mąki przesiewamy,dodajemy jajka,skórkę z cytryny i rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Na samym końcu wlewamy masło i wyrabiamy dalej.
Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok4-5mm,wycinamy z niego prostokąty o wymiarach mniej więcej 10cmx14cm.
Krótszy bok nacinamy na wysokości 1/3 ok 5 nacięć,nakładamy dżem i zwijamy dociskając boki.Paski staramy się tak naciągnąć by były pod spodem drożdżówki.
Gotowe odkładamy na pergaminie do napuszenia na ok 15min.




Przed włożeniem do nagrzanego do 170 stopni piekarnika,smarujemy drożdżówki jajkiem.
Pieczemy ok 20 min do zarumienienia.



Gotowe smarujemy lukrem(szklanka cukru pudru plus kilka kropel wody/soku z cytryny)


 smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Mniam .... jakie urocze z pewnością smaczne.
    Piękne zdjęcia
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, faktycznie są super zawinięte. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A krupczatka to nie jest mąka pszenna? Kurczę, przyznam że dla mnie wszystkie te odmiany (tortowe nie tortowe, poznańskie, krupczatki i tak dalej) oraz typy (od 450 do 650) to jedno i to samo - biała mąka pszenna. Wiem, że każda jest do czegoś innego i nawet w teorii umiałabym nazwać ich różnice, ale nigdy tych różnic nie odczułam przy pieczeniu czegokolwiek. (Co innego mąki pełnoziarniste i z różnych zbóż! To już mój konik)
    A drożdżówy piękne :) Bardzo lubię ten sposób formowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje.. to jest mąką pszenna ale jest bardziej sypka...świetna do kruchych ciast i drożdżowych wypieków..przynajmniej w moim mniemaniu.

      Usuń
  4. Takie drożdżówki od razu kojarzą mi się z podstawówką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... wyglądają bosko. Zjadłabym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie zwinięte, wyglądają bardzo apetycznie - jak z dobrej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek