czwartek, 6 lutego 2014

Pleśniak


Sześć lat go nie piekłam...nie wiem czemu...co nie znaczy że nie jadłam tego wypieku w ogóle :)
Po tak długiej przerwie smakuje wyśmienicie:)
W moich rejonach znany jako pleśniak ale z Waszych komentarzy na fanpage wynika że to ciasto funkcjonuje też pod innymi nazwami.Będę wdzięczna za komentarz pod postem pod jakimi :)
Przepis z zeszytu mojej mamy.Bardzo polecam!

składniki:
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- półtorej słoika powidła śliwkowego(lub jakiegokolwiek innego)
- 3 szklanki mąki pszennej
- ćwierć szklanki cukru-w przepisie jest pół szklanki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao

Zimne masło posiekać nożem razem z mąką,proszkiem do pieczenia,cukrem i żółtkami.Ciasto jest bardzo kruche ale w miarę szybko się zagniata i formuje.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części.Do jednej dodajemy kakao i ponownie szybko zagniatamy.
Wszystkie części ciasta owijamy(każdą osobno) folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.
Ja swoje włożyłam do zamrażalnika na 30min.Ciasto musi być naprawdę schłodzone bo będzie tarte na tarce.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i skrobi ziemniaczanej.

Tortownice smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Ścieramy jedną jasną kulę ciasta na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy.
Smarujemy wszystko powidłem.Następnie na to ścieramy kulę ciemnego ciasta.
Wykładamy sztywną pianę z białek i ścieramy pozostałą jasną część ciasta.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 40min.
Studzimy na kratce.Najlepiej całkowicie :)

Zimne można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Moja rada:ja jasną część ciasta dzielę w stosunku 3/4 i 1/4 ponieważ wolę mieć grubszy spód a cieńszą warstwę ciasta na białkach.


9 komentarzy:

  1. Ja go jeszcze nigdy nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto znane jest też pod nazwą SKUBANIEC ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm ale mi narobiłaś smaka chyba muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto. Najczęściej robię ja latem ze świeżymi czerwonymi porzeczkami :) Zimą wykorzystuję dżem porzeczkowy. W moim rodzinnym domu mówiło się o nim PLEŚNIAK lub SKUBANIEC :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo podoba mi się wersja ze świeżymi porzeczkami więc na bank wypróbuje :)

      Usuń
  5. Uwielbiam pleśniaka :) Nie jest taki trudny a za to pyszny :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek