sobota, 1 lutego 2014

Wegetariańskie gołąbki


Dziś w Irlandii obchodzimy pierwszy dzień kalendarzowej wiosny...Niestety w tym roku natura pokazuje swoją ciemną stronę i do wiosny na dzień dzisiejszy jeszcze dalekoooo.....
ale znając irlandzki klimat sytuacja może się w każdej chwili zmienić...oby...:)
Dziś zapraszam na wegetariańską wersję gołąbków.


Składniki:
- duża kapusta-moim zdaniem najlepsze są z włoskiej
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej ewentualnie ryżu
- 1.5 szklanki ryżu pełnoziarnistego
- duża cebula
- 3 suszone grzyby(namoczone na noc)
- kilka pieczarek(u mnie 250g)
- dwie marchewki
- sól,pieprz,papryka do smaku
- bulionu warzywny do podlania gołąbków


Kapustę wsadzamy do garnka z gotującą się wodą i obieramy liść za liściem(mają lekko odchodzić od główki).Odkładamy do wystudzenia.


Farsz:
Kaszę gryczaną i ryż gotujemy al dente.
Cebulę,pieczarki,namoczone grzyby,marchew kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.

Farsz układamy łyżką na liściach kapusty i zwijamy tradycyjne gołąbki.

Formę w której będziemy piec gołąbki wykładamy kilkoma liśćmi kapusty.Gołąbki układamy w miarę ciasno by się nie porozpadały.



Zalewamy to wszystko bulionem i przykrywamy przykrywką lub srebrną folią.

Władamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 1.5godziny...Pieczemy tak długo by kapusta była miękka.
Podajemy według uznania...same,z sosem pomidorowym czy pieczarkowym...
Tą wersję gołąbków u mnie w domu jada się z sosem słodko kwaśnym.



smacznego!!!!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam gołąbki :) taka wersja też z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, szkoda że one tracą ten piękny zielony kolor po ugotowaniu. Ale w smaku muszą być super, ostatnio mam ochotę na grykę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to znaczy, że: "Kapustę wsadzamy do garnka z gotującą się wodą i obieramy liść za liściem"??? "Wsadzać"? Kto takich zwrotów używa? Wkłada się a nie wsadza. Jak mam "obierać kapustę"? Kapusty się nie obiera! No i jak mam ją obierać gdy włożyłam ją do wrzątku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam miło, że zwróciłas uwagę na użyte przeze mnie zwroty, najwyraźniej pochodzimy z różnych części Polski ;)
      Anonimie chodzi Ci o zrobienie gołąbkow czy poprawność polszczyzny?

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny Boże Narodzenie Sylwester Tłusty Czwartek Wielkanoc alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki brownie bruschetta brzoskwinie brązowy cukier budyń bulion buraki bułeczki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mięsne dania mączne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier majeranek majonez mak makaron makowiec maliny mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe małosolne małże maślanka melon michałki migdały miód mięso mielone mięta mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda mąka pełnoziarnista naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory pączki rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory syrop miętowy szarlotka szczypiorek słonina tarta tartaletki toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wiórki kokosowe wrapy wątróbka zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy łazanki śledzie śliwki śniadanie żeberka żelatyna żurawina żurek żółtka