Kolejna inspiracja poprzednimi przepisami z wykorzystaniem mleczka skondensowanego i kremówki.Tym razem tort lodowy w wersji śmietanowo-karmelowej...Miliony kalorii ale co tam..raz się żyje:)Nikt nie każe zjadać nam całego tortu przecież :)
składniki:
- 800 ml mleczka skondensowanego słodzonego-
można użyć wersji niesłodzonej wtedy słodkość regulujemy sami(cukrem pudrem) co jest wskazanego dla takich ludzi jak ja(nieprzepadających za słodyczą ekstremalną)
- 800 ml mleczka skondensowanego karmelowego
- 1l kremówki
- groszki czekoladowe do dekoracji
Mleczko karmelowe miksujemy z połową kremówki na gęsty krem.
Tak samo postępujemy z mleczkiem skondensowanym zwykłym.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą.Na spód kładziemy masę karmelową, na wierzch krem śmietanowy.
Schładzamy w zamrażalniku najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypujemy groszkami czekoladowymi.
smacznego!!!
Ale jak ciężko oprzeć się dokładce... ;)
OdpowiedzUsuńCzy mógłby ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z "11 kremówki"? :)
OdpowiedzUsuńTam pisze 1l=1litr
UsuńDziękuję! :)
UsuńA czy to mleczko skondensowane karmelowe to chodzi o te w tubkach czy o masę kajmakową?
OdpowiedzUsuńMasę kajmakową :)
Usuń