Inspiracją do tego sernika były moje poprzednie przepisy i prośba koleżanki bym coś doradziła:)
Tak na marginesie ja już chyba nawet nie zaglądam do gotowych przepisów,robię większość z pamięci od czasu do czasu coś modyfikując.Też tak macie?
Sernik jest mokry,mocno waniliowy bez zbędnego spodu czy bakalii.
Przyznam szczerze że dużą "robotę" robił sos waniliowy...boski smak.
Jak widać po dekoracji sernik był głównym ciastem na moim wielkanocnym stole.
Moim zdaniem nic nie zastąpi prawdziwej wanilii więc jeśli użyjecie cukru wanilinowego to sernik nie będzie miał tego...pazura.
Przepisy na domowy cukier i ekstrakt waniliowy są dostępne tutaj.
Laski wanilii polecam kupować w internecie np na ebay'u.
Laski wanilii polecam kupować w internecie np na ebay'u.
składniki:
- 1kg sera trzykrotnie zmielonego lub ser z pudełka
- 8 dużych jaj
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 200g dobrej jakości masła
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru
sos waniliowy:
- 200ml śmietanki
- laska wanilii
- tabliczka białej czekolady
Żółtka ucieramy razem z masłem,wanilią,cukrem i mąką ziemniaczaną na puszystą masę.
Dodajemy partiami ser zmniejszając obroty miksera na minimum.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Delikatnie dodajemy(też partiami) do masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownicę o wymiarach 26cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika zmniejszając jego temperaturę do 150stopni.
Pieczemy sernik ok 1.5h.
Gotowy sernik studzimy w uchylonym piekarniku i zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę wlewamy do garnka,dodajemy wyskubane ziarenka wanilii plus pozostałą laskę.Podgrzewamy aż śmietanka będzie bardzo gorąca.Na końcu wrzucamy białą czekoladę.Mieszamy aż się rozpuści.Odstawiamy do ostygnięcia.
Przed polaniem nim sernika wyciągamy laskę wanilii i wykorzystujemy ją np do cukru waniliowego przepis.
Sos jest w miarę płynny.
Sernik przed podaniem polewamy sosem waniliowym.
Dodajemy partiami ser zmniejszając obroty miksera na minimum.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Delikatnie dodajemy(też partiami) do masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownicę o wymiarach 26cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika zmniejszając jego temperaturę do 150stopni.
Pieczemy sernik ok 1.5h.
Gotowy sernik studzimy w uchylonym piekarniku i zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę wlewamy do garnka,dodajemy wyskubane ziarenka wanilii plus pozostałą laskę.Podgrzewamy aż śmietanka będzie bardzo gorąca.Na końcu wrzucamy białą czekoladę.Mieszamy aż się rozpuści.Odstawiamy do ostygnięcia.
Przed polaniem nim sernika wyciągamy laskę wanilii i wykorzystujemy ją np do cukru waniliowego przepis.
Sos jest w miarę płynny.
Sernik przed podaniem polewamy sosem waniliowym.
smacznego!!!
uwielbiam serniki...obawiam sie,ze pol zjadlabym sama :)
OdpowiedzUsuńJa muszę odhaczyć Twój blog bo przecież do lata już bliziutko a tu takieeeeeee wspaniałości wklejasz :)
OdpowiedzUsuńwspaniały,kocham wanilie bardzo
OdpowiedzUsuń