Pisałam już wiele razy,że wszystkie drożdżowe wypieki robię korzystając z jednego przepisu który dostałam od znajomej.Przepis ten jest tak idealny że choćbym nie wiem jak go modyfikowała to zawsze ciasto wychodzi.Dla zainteresowanych wersja podstawowa ciasta drożdżowego tutaj.
Dziś przepis na drożdżówki z cynamonem.
Tak wiem,że kolejny ale wszelakie drożdżówki są u mnie w domu bardzo mile widziane:)
składniki:
- pół kilograma mąki pszennej- 50g drożdży
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 100g miękkiego masła
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- cynamon
- ok pół szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- jajko do smarowania
Drożdże łączymy z mlekiem i drobnym cukrem.
Odstawiamy na 10min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy cukier waniliowy,masło,jajka i rozczyn.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2h.
Brązowy cukier mieszamy razem z cynamonem-jego ilość zależy od nas.Ja dałam go sporo.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto kroimy na kształt prostokąta.
Smarujemy go rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
Składamy najdłuższy bok do wielkości połowy ciasta,następnie całość nakrywamy górną częścią.Powstanie długi pas który kroimy na mniej więcej 12 równych części.
Każdy kawałek ciasta przekręcamy w połowie dwukrotnie(można tylko raz).
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy drożdżówki jajkiem.
Pieczemy drożdżówki ok 30 min.
Studzimy na kratce.
Można polać je lukrem,zostawić solo lub posypać cukrem pudrem.
smacznego!!!!
Uwielbiam drożdżówki, tym bardziej cynamonowe :)
OdpowiedzUsuńojej jakie piękne:) jestem nimi urzeczona! drożdżówki idealne, szczególnie, że z cynamonem;)
OdpowiedzUsuń