Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast.
Wyrabianie mnie odpręża(kiedyś nie cierpiałam tej czynności)ale też nie zaprzeczam że często ciasto za mnie wyrabia maszyna do pieczenia chleba.
Wszystko zależy od chęci i czasu.
Drożdżowe w połączeniu z cynamonem to...niebo w gębie i najbardziej pożądana "drożdżówa" w domu:)
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to zawsze korzystam z tego przepisu jedynie modyfikuje go według upodobań.
składniki:
- 250g mąki pszennej plus na podsypywanie
- 250g mąki krupczatki
- 100g miękkiego masła
- 50g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 150g cukru
Z drożdży,mleka i cukru rozbimy rozczyn.Odstawiamy na 10min.
Mąki przesiewamy,dodajemy cukier waniliowy,jajka,masło i rozczyn.
Wyrabiamy elastyczne ciasto tak długo aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
nadzienie cynamonowe:
- ok 50g roztopionego masła
- cukier wymieszany z cynamonem(ok pół szklanki cukru na 3łyżki cynamonu)
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownice(moja ma 26cm)wykładamy pergaminem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok pół cm.
Za pomocą np.pędzelka rozsmarowujemy na powierzchni masło i obsypujemy cukrem z cynamonem.
Ciasto zwijamy w rulon i wkładamy do formy.
Nacinamy za pomocą noża czy nożyczek w dowolny sposób.
Odstawiamy na kolejne 10min do napuszenia.
Pieczemy ok 40min,do zarumienienia.
Gotowe studzimy na kratce(jeśli łakomstwo pozwoli).
Można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.
wyszło Ci rewelacyjnie:) bardzo lubię drożdżowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńcudowna, puchata drożdżówaaaa:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :) !
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjne👍
OdpowiedzUsuńCzy mogę pominąć krypczatke ? Czy wtedy zmniejszyć ilość składnikowi polowe ?
OdpowiedzUsuńZamiast krupczatki można dać zwykłej mąki.
Usuń