O tej tarcie można powiedzieć:prosta,szybka i smaczna.
W sam raz na weekend.
Dla wielbicieli moreli idealna :)
Zapraszam!
składniki:
- 100g zimnego masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- cukier z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
z podanych wyżej składników szybko zagniatamy ciasto,owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
kruszonka:
- 100g masła
- 150g cukru
- 200g mąki pszennej
Składniki ucieramy między palcami tak by powstały charakterystyczne grudki.
Ponadto potrzebujemy ok kilograma moreli,które myjemy,osuszamy,przekrajamy na pół i wyciągamy pestki.
Formę do tart smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Zimne ciasto wałkujemy i wykładamy do formy.Dokładnie dociskamy ciasto do boków.Nakłuwamy za pomocą widelca.
Morele wykładamy na ciasto skórką do dołu.
Wszystko posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40min.
Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Taka słoneczna, i z kruszonką... Musiałą być pyszna :)
OdpowiedzUsuń