czwartek, 11 grudnia 2014

Lukier królewski-dekorowanie pierniczków


Do dekorowania pierniczków nie ma chyba nic lepszego niż lukier królewski.
Robimy go w bardzo prosty sposób.A mianowicie:
- ubijamy białko na sztywno
- pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
200g cukru pudru..czasem trzeba dać więcej
Lukier jest bardzo gęsty.
Jeśli chcemy by lukier był bardziej płynny zmniejszamy ilość cukru pudru.
Podane ilości wystarczą na udekorowanie co najmniej 400 sztuk pierniczków średniej wielkości.
Przepis na pierniczki dekorowane na zdjęciach znajdziecie tutaj.

Kolor lukru możemy zmieniać dodając barwniki spożywcze lub naturalne(sok z buraka,szczawiu,szafranu czy jagód)-uważajmy by za bardzo nie rozcieńczyć lukru.
A do smaku możemy dodać sok z cytryny lub esencje waniliową.

Zawsze dekoracje pierniczków zostawiałam dzieciom..wiecie kilka godzin spokoju itd :D
W tym roku pierniczki posłużą na prezenty które zaniosę do pracy więc dekoracje zrobiłam sama.
Wiem,że nie są idealne ale jest to mój pierwszy raz.
Pod koniec i tak dołączyły do pomocy dzieci bo ciężko samemu dekorować ponad 300 pierniczków:)

Do dekoracji oprócz lukru potrzebne nam będą papierowe tutki(z pergaminu)lub foliowe(kupiłam kiedyś na e'bay sto sztuk za ok jedno euro).

Jak już mamy wszystko co jest nam potrzebne wystarczy oparcie dla dłoni(sama przekonałam się jakie to ważne dla początkujących) i ćwiczenia.
Przy 4 pierniczku byłam w stanie udekorować go dookoła bez odrywania ręki.
Jedna uwaga:im dłużej 'ściskamy' tutkę z lukrem w dłoni tym bardziej  lukier zaczyna robić się płynny.




Różnorodność wzorów jest dostępna w internecie więc stamtąd polecam brać inspiracje.

Po dekoracji pierniczki muszą poleżeć w spokoju.Ja zostawiłam je na całą noc by lukier wysechł.



Powodzenia i miłej zabawy!!!
Korzenne przysmaki

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek