niedziela, 7 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie


Smakują dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa,
miękkie,puszyste,mało słodkie-co dla mnie jest nie wątpliwie ich atutem.
Robi się je w miarę szybko i prosto.Wyjątkiem jest czas oczekiwania (24h) na to by ciasto zgęstniało według źródła.
Jednak moje ciasto od razu było bardzo gęste.Mimo to wsadziłam je do lodówki na przepisowe 24h.
Następnym razem pokuszę się by pierniczki nadziać moim ulubionym powidłem śliwkowym.Będą jeszcze pyszniejsze.
Pierniczki oblałam mleczną czekoladą z racji,że takowa jest bardziej lubiana w moim domu ale nic nie stoi na przeszkodzie by była to czekolada gorzka czy lukier.
Wystarczy też posmarować pierniczki białkiem przed pieczeniem a będą pięknie błyszczeć.



składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 450g miodu
- 250g masła
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1.5 szklanki cukru
- 200g śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika

polewa czekoladowa:
- 4 tabliczki czekolady
- łyżka masła
- 100ml śmietany kremówki


Kakao mieszamy z mąką.

Miód razem z przyprawą do piernika podgrzewamy.Dodajemy masło.Odstawiamy z palnika.
Czekamy aż masło się rozpuści.Studzimy całość.

Sodę mieszamy razem ze śmietaną-odstawiamy by zwiększyła swoją objętość.

Białka ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.Następnie dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia się składników.

Mąkę z kakao łączymy z masą jajeczną,dodajemy wystudzony miód,mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę,która powinna powiększyć swoją objętość.

Ciasto(powinno być rzadkie patrz.opis) odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 24h.

Na następny dzień rozgrzewamy piekarnik do 180stopni.

Ciasto(lekko podsypujemy mąką ponieważ trochę się klei) wałkujemy na grubość ok 5mm(według mnie wtedy są idealnie grube po pieczeniu) i za pomocą foremek wykrawamy kształty.

Pierniczki pieczemy od 7-12min.Pilnujemy by się nie spaliły.

Po wystudzeniu moczymy w polewie czekoladowej za pomocą wykałaczek(nabijamy na nie pierniczki)



smacznego!!!




Korzenne przysmaki

15 komentarzy:

  1. Piękne pierniczki, zapewne przepysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, chętnie przygarnę choć jednego pierniczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ich ok setka także...zapraszam:)

      Usuń
  3. wow..robię w sobotę,tylko zakupy muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością na wyniki Twojej pracy:))

      Usuń
    2. Więc tak,pierniczki boskie,zgadzam się z Tobą co do nadzienia,były by faktycznie diealne.

      Usuń
  4. Mam jedno pytanie:ile pierniczków wychodzi z tego pzrepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponad 100 sztuk,zależy od wielkości foremek jakie użyjesz.

      Usuń
  5. Jadłem,polecam,smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. piekłam w weekend podobne i smakują wybornie:) twoje wyglądają równie bosko

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjdzie jak zrobię z połowy składników?
    Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że wyjdzie,będzie ich tylko mniej:)Dziękuje i powodzenia:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek