W żadne święta w moim domu nie może zabraknąć makowca.Ten wychodzi zawsze i jest banalnie prosty do zrobienia.
No i co najważniejsze chyba smakuje wszystkim bo mam regularne zamówienia na niego:)
Polecam!!!
składniki na 2 duże makowce:
Ciasto:
- 40 dkg mąki tortowej
- 15 dkg masła
- 5 dkg świeżych drożdży lub 14g drożdży suchych
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1,3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania ciasta)
Masa:
- 0.7kg maku
- szklanka cukru
- ok 300g bakalii-jakich chcemy(orzechy,skórka,rodzynki..)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- esencja waniliowa
- 2 ubite białka
Drożdże rozpuścić w śmietanie,dodać cukier puder.Odczekać z 10min.
Mąkę posiekać z masłem.Dodać sól,2 jajka,2 żółtka i drożdże.
Zagnieść ciasto i zostawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia.
Mak sparzyć i zmielić trzykrotnie.
Dodać cukier,bakalie,masło i białka.Dokładnie połączyć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
Przygotować dwa kawałki(spore) pergaminu.Lekko oprószyć je mąką.Rozwałkować na pergaminie jedną cześć ciasta..tak żeby powstał w miarę zgrabny prostokąt o grubości ok centymetra-nie może być za cienkie bo popęka.
Ciasto posmarować białkiem i wyłożyć połowę masy makowej.
Za pomocą pergaminu zwijamy ciasto..Najpierw 4 cm przód,później boki i zwijamy już do końca zgrabny rulon.Robimy kilka dziurek po bokach wykałaczką-zapobiega to pękaniu ciasta.Posmarować makowce białkiem.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Ciasto owijamy w miarę ciasno pergaminem ale na tyle słabo by dać mu możliwość lekkiego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok 45min.
Studzić w uchylonym piekarniku..
Makowce można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem(ok szklanki cukru pudru (może się okazać że śmietana wciągnie drugie tyle) plus ok łyżki śmietany-ma być super gęste).
KUSICIELKA ;)
OdpowiedzUsuńCo tam kształt, smak się liczy:) Pychota!
OdpowiedzUsuńNiezle! Juz raz robilam makowce, niby z super przepisu znajomej i nie wyszly (rozlazly sie i raczej nie wyrosly)... ale ciagle szukam dobrego przepisu - wiec moze twoj mnie skusi? :)
OdpowiedzUsuńmiałam dokładnie to samo,ten przepis jest rewelacyjny i ciasto ZAWSZE wychodzi..na prawdę:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mąkę posiekać z masłem ... ? co to znaczy
OdpowiedzUsuńNa stolnicę wysypać mąkę,dodać masło i siekać to wszystko nożem tak długo aż składniki się połączą:)
Usuń