środa, 29 czerwca 2011

A może tak makowca..?

 


W żadne święta w moim domu nie może zabraknąć makowca.Ten wychodzi zawsze i jest banalnie prosty do zrobienia.
No i co najważniejsze chyba smakuje wszystkim bo mam regularne zamówienia na niego:)
Polecam!!!


składniki na 2 duże makowce:

Ciasto:
- 40 dkg mąki tortowej
- 15 dkg masła
- 5 dkg świeżych drożdży lub 14g drożdży suchych
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1,3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania ciasta)

Masa:
- 0.7kg maku
- szklanka cukru
- ok 300g bakalii-jakich chcemy(orzechy,skórka,rodzynki..)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- esencja waniliowa
- 2 ubite białka

Drożdże rozpuścić w śmietanie,dodać cukier puder.Odczekać z 10min.
Mąkę posiekać z masłem.Dodać sól,2 jajka,2 żółtka i drożdże.
Zagnieść ciasto i zostawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia.

Mak sparzyć i zmielić trzykrotnie.
Dodać cukier,bakalie,masło i białka.Dokładnie połączyć.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
Przygotować dwa kawałki(spore) pergaminu.Lekko oprószyć je mąką.Rozwałkować na pergaminie jedną cześć ciasta..tak żeby powstał w miarę zgrabny prostokąt o grubości ok centymetra-nie może być za cienkie bo popęka.
Ciasto posmarować białkiem i wyłożyć połowę masy makowej.



Za pomocą pergaminu zwijamy ciasto..Najpierw 4 cm przód,później boki i zwijamy już do końca zgrabny rulon.Robimy kilka dziurek po bokach wykałaczką-zapobiega to pękaniu ciasta.Posmarować makowce  białkiem.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta.



Ciasto owijamy w miarę ciasno pergaminem ale na tyle słabo by dać mu możliwość lekkiego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok 45min.
Studzić w uchylonym piekarniku..

Makowce można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem(ok szklanki cukru pudru (może się okazać że śmietana wciągnie drugie tyle) plus ok łyżki śmietany-ma być super gęste).






Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Co tam kształt, smak się liczy:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezle! Juz raz robilam makowce, niby z super przepisu znajomej i nie wyszly (rozlazly sie i raczej nie wyrosly)... ale ciagle szukam dobrego przepisu - wiec moze twoj mnie skusi? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. miałam dokładnie to samo,ten przepis jest rewelacyjny i ciasto ZAWSZE wychodzi..na prawdę:)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. mąkę posiekać z masłem ... ? co to znaczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na stolnicę wysypać mąkę,dodać masło i siekać to wszystko nożem tak długo aż składniki się połączą:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek