Na początku chciałabym podziękować wszystkim odwiedzającym mój blog.
Jestem nowa i dopiero raczkuje w blogowaniu kulinarnym.Przez 6 dni trwania mojej przygody z blogowaniem miałam ponad tysiąc wyświetleń.Dziekuję.
Co region to inna nazwa.
Nie mam pojęcia czy nazwa tego dania w całej Polsce jest taka sama.Natomiast składniki na pewno są podobne.
Ja daje dodatkowo jeden składnik,którego nie znalazłam w innych przepisach. Poza nim potrawa ta,to minimalizm w składnikach....
To jeden z tych przepisów które robię na "oko" więc nie umiem podać dokładnych proporcji...
Ale jak ktoś się uprze to się postaram:)))
Placki ziemniaczane:
-kilka surowych ziemniaków
-cebula
-jajko-tu zawsze daję dwa
-mąka pszenna
-otręby (obojętnie ile i jakie)
-sól,pieprz,słodka i ostra papryka
Cebulę i ziemniaki zetrzeć na tarce.
Za mnie robi to robot kuchenny więc zaliczam to danie to szybkich i łatwych.
Dodać pozostałe składniki.
Jeśli chodzi o ilość mąki to daję jej nie dużo..tak żeby zagęścić ziemniaki.
Trzeba pamiętać że otręby mają w tym przypadku takie same właściwości zagęszczające jak mąka(na taką ilość ziemniaków i cebuli jak na zdjęciu,max pół szklanki mąki i pół szklanki otrębów)
Przyprawić można na ostro.U mnie ta opcja odpada ponieważ placki jedzą też dzieci.
Smażyć na rumiano.Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać według uznania.Na słodko, z sosem pieczarkowym,solo czy ze śmietaną.Na ciepło lub na zimno.
U mnie sprawdza się ostatnio sos gravy.
Smacznego
Powodzenia zatem!
OdpowiedzUsuńA placki ziemniaczane to klasyka dobra na każdy czas:)
A wiesz u mnie moj tata zawsze nazywal bandury hehe :)Zawsze zartowal, ze na obiad beda kartofle z ziemniakami i bandurami ;p
OdpowiedzUsuńA trwoje placki wylgada bardzo aptycznie!
co to jest sos gravy?
OdpowiedzUsuńjak się go robi?
przepis...
Agata sos gravy to nic innego jak ciemny sos pieczeniowy..ja używam gotowego knorra:)))
OdpowiedzUsuńmniammm...uwielbiam a wrecz kocham placki...w moich jeszcze znajdziesz koperek i kosteczke cukinii:)
OdpowiedzUsuńw Poznaniu to plyndze ;)
OdpowiedzUsuń