poniedziałek, 11 lipca 2011

Murzynek bambo w Afryce mieszka...

Mój murzynek zamieszkał dziś w piekarniku:))
Chyba troszkę zapomniany bo nie robiłam go ponad 2lata...Przepis znalazłam kilkanaście lat temu w jakiejś gazecie.
Ciasto bardzo czekoladowe-może dlatego tak rzadko robię bo u mnie w domu za takowym raczej nikt(z wyjątkiem mnie-ja kocham wszystko co czekoladowe) nie przepada...A szkoda bo ciasto szybkie,smaczne i tanie.
Polecam:)


Murzynek czekoladowy:

- szklanka mąki pszennej
- pól szklanki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- szklanka cukru
-  2 czubate łyżki dobrej jakości kakao
- 4 jajka
- aromat rumowy,waniliowy lub arakowy
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia


Cukier wsyp do garnka,wlej pół szklanki wody i zagotuj,aby cukier się rozpuścił.
Dodaj masło lub margarynę.Gdy tłuszcz się stopi dodaj kakao i dokładnie wymieszaj masę by nie powstały grudki.
Odstaw do ostygnięcia(5-6 łyżek polewy odlej do pokrycia upieczonego ciasta)
Kiedy polewa przestygnie,dodaj 4 żółtka,wsyp oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia.
Wlej zapach i dokładnie wymieszaj(można zmiksować).
Ubij na sztywno pianę z 4 białek i delikatnie połącz z masą.
Przełóż ją do podłużnej formy wysmarowanej masłem i oprószoną  mąką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40minut,do suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe ciasto polej odłożoną polewą.


Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. Taki murzynek to wspomnienie z dziecięcych lat. Kiedyś robiło się go często, a teraz to już nie pamiętam kiedy go jadłam. Pewnego weekendu muszę się na niego skusić. Dziękuję za przepis, bo jest chyba identyczny do przepisu mojej mamy - którego oczywiście nie posiadam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie czekoaldowy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm...to czekolada lubi najbardziej!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ostatni raz jadłam Murzynka jako mała dziewczynka:) Kiedyś robiło się go co niedziele. Nie długo go zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długa musi być firma ? Bo moja jest dość krótka ......

    OdpowiedzUsuń
  6. to moja sylikonowa miała raptem 20 :D trochę ją powyginało na boki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wszytskie ciasta z Twojej strony znikają bardzo szybko :) ciasto było bardziej dla męża niż dla mnie , bo ja murzynków nie lubię , ale nawet mi smakowało :) w zeszycie z przepisami jednak wylądowało a to o czymś znaczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dużo dla mnie znaczy:) Dziękuje:) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek