A co powiecie na zamianę jabłek na śliwki?
Zamieniłam też zwykłą mąkę pszenną na zmielone migdały i efekt jest bardzo smaczny.Całkowity spontan wyszedł całkiem nieźle:)
Polecam do wypróbowania.
składniki:
- 200g mielonych migdałów
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g semoliny
- 1kg śliwek
- 100g masła bardzo zimnego
- 100g drobnego cukru
- cynamon(opcjonalnie)
Śliwki myjemy,wyciągamy pestki i kroimy w drobną kostkę.Dzielimy na pół.
Wszystkie suche składniki mieszamy i dzielimy do trzech miseczek na równe części(u mnie każda porcja miała 175g)
Tortownicę uszczelniamy,smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Na spód wysypujemy pierwszą porcję suchych składników.Na to delikatnie wykładamy połowę śliwek,oprószamy cynamonem.Teraz kolejna porcja suchych składników,na to pozostałe śliwki i cynamon.Ostatnią warstwą jest ostania porcja suchych składników.
Na to wszystko ścieramy za pomocą tarki masło.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok godzinę.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
poproszę kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńDam nawet dwa :)
UsuńO! To ja się piszę na trzeci ;) Boskie!
UsuńTo zapraszam :)
UsuńObłędny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto musi być pyszne! *.*
Polecam do spróbowania:)
Usuńfajny,ale semolina to też mąka hi hi :)))
OdpowiedzUsuńFakt racja,już robię edycję:)Szkoda że się nie podpisałeś/aś anonimie..
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńWitam,wczoraj zobaczyłam ,dziś zrobiłam,wyszło pysznie ze śliwkami,do powtórki./To ja się wczoraj nie podpisałam,anonimowy,robię to dziś.Przepraszam ,Alicja :)
OdpowiedzUsuńWitaj Alicjo:)Cieszę się,że ciasto smakowało i zapraszam ponownie :)
Usuń