wtorek, 19 lipca 2011

Śnieżne kokosanki

Przyszła pora na wyciągniecie białek z zamrażalnika.
Bez bicia przyznaję się,że nie mam pojęcia ile ich było w pudełeczku...Możliwe,że z 10 sztuk ale ręki za to nie dam sobie uciąć.
Zawaliłam,że nie znaczyłam na pudełku każdego dodanego białka...mam nauczkę na następny raz:)
Chociaż nie-mam w zamrażalniku jeszcze jedno pudełeczko i też nie mam pojęcia ile tam jest białek.
Od następnego razu obiecuję poprawę.

A teraz do rzeczy:
Ponieważ nie wiem jaka jest dokładna ilość białek,nie potrafię podać dokładnych składników.
Zasada jest taka że bezy słodzimy tak bardzo ile słodkości jesteśmy w stanie znieść.Natomiast kokosu dodajemy do smaku.

Kokosowe bezy:

- białka
- drobny cukier
- wiórki kokosowe

Białka ubijamy na pianę.Stopniowo sypiemy cukier.Na końcu dodajemy kokos.

Na blaszce wykładamy pergamin a na niego wyciskamy bezy o dowolnym kształcie.
Bezy suszymy w  80 stopniach ok 1 godziny.
Z tym ,że u mnie długość suszenia jest uwarunkowana tym jak bardzo chce mieć je suche.

Niestety nie mam fotki gotowych ponieważ pod piekarnikiem ustawiła się 3 osobowa kolejka...zostały tylko okruszki:)
Udało i mnie się kilku spróbować:))

Smacznego!!

16 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że nie zdążyłaś zrobić fotek :) sama bym zjadła całą tackę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. suszymy znaczy pieczemy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.ravelo.pl/dekorator-do-ciast-z-wymiennymi-koncowkami,p100217966.html
    Czy to się nadaje :) ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaje się,możesz też wykorzystać woreczek(wkładasz białka,zawijasz i odcinasz końcówkę lub zrobić tutkę z pergaminu-tak jak tutaj:http://strawberriescreamlife.blogspot.ie/2014/12/lukier-krolewski-dekorowanie-pierniczkow.html tylko wycinasz większą dziurkę.

      Usuń
  4. a czy zamiast pergaminu na blaszce mozna polozyc cos innnego....??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mata teflonowa lub papier do pieczenia...inaczej jest ryzyko że bezy przykleją się do blachy
      :(

      Usuń
    2. obawiam sie ze wlasnie przyklejaja mi sie do papieru do pieczenia.....

      Usuń
  5. papier do pieczenia mam ;) Uciułałam też 13 białek :) jutro będę próbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile na 10 białek MNIEJ WIĘCEJ dajesz cukru ? w łyżkach ? szklankach ? i wiórek ? Całe opakowanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z półtorej szklanki,im więcej dasz tym bardziej słodsze będą.A wiórek daj co najmniej 200g.

      Usuń
  7. Jeżeli ktokolwiek będzie się Ciebie w przyszłości pytał... albo będzie pytał mnie.... odnośnie tego dekoratora w linku powyżej... kupcie wszystko tylko nie takie badziewie.....

    OdpowiedzUsuń
  8. no niestety.... wszystkie wyszly popalone i brazowe.... :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek