sobota, 5 listopada 2011

Tarta jabłeczna z sosem custard pod pierzyną z kruszonki

Zacznijmy od tego co to jest krem custard?
Jest to słodki sos do deserów podawany zarówno na ciepło jak i na zimno.Główne składniki to żółtka,wanilia,mleko i cukier.
Custard można kupić gotowy lub zrobić samemu.
Polecam ten przepis
Możemy w najgorszym razie użyć gotowego budyniu waniliowego.
Ale smak już będzie zdecydowanie inny.

Tarta ta jest wyjątkowo prosta i szybka do zrobienia.
Nie wymaga dużej ilości składników.
Przepis otrzymałam od znajomej Irlandki.Zmniejszyłam tylko ilość cukru.
Jest to dość lubiane ciasto na wyspach.Zmieniają się tylko owoce jakie są użyte do tarty.
Wyśmienicie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.



Tarta jabłeczna z sosem custard pod pierzyną z kruszonki:


- ok 6 kwaśnych jabłek
- cynamon-ilość jak kto lubi
- 3 łyżki cukru brązowego

Jabłka ścieramy lub kroimy w cienkie plasterki.Smażymy do miękkości z cukrem i cynamonem.
Studzimy.

- pół opakowania ciastek deserowych
- pół kostki miękkiego masła

Ciastka mielimy na pył.Zagniatamy razem z masłem.
Formę do tarty wykładamy gotowym ciastem z ciastek.
Wkładamy do lodówki na 20min.

- pół kostki miękkiego masła
- szklanka cukru
- ok 1.5 szklanki mąki pszennej

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.Ciasto ma być sypkie.

-  0.5l kremu custard lub budyń waniliowy (dwa opakowania zrobione według przepisu)


Na ciasto z ciasteczek wylewamy krem custard.Rozprowadzamy dokładnie.
Na to dajemy jabłka.Obsypujemy dokładnie kruszonką.

Pieczemy ok 20-30  min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Smacznego!!!





6 komentarzy:

  1. Świetne są takie ciasta:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co ma jablka...poslij mi kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś mi smaku na jabłka! :)
    A najśmieszniejsze jest to, że ja wczoraj też upiekłam tartę owocową :), ale limonkową z żurawiną - nie jest zbyt prosta ani szybka do zrobienia... jak już odpocznę po jej przyrządzaniu :P to dodam do siebie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. co z tymi ciastkami deserowymi? Jestem początkująca w ciastach i szukam prostych przepisów. Ale nie wiem czy mają to być herbatniki czy biszkopty i ile ich wziąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą to być zarówno zwykłe herbatniki,krakersy niesolone lub ciastka deserowe.Jak komu pasuje.Ilość taka jak w przepisie-pół opakowania(ok 150g) i pół kostki masła(100g)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek