składniki:
- 0.5kg mąki pszennej
- pół kostki drożdży
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka
- 3 jajka
- pół kostki masła
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka.Dodać 2 łyżki cukru.Odstawić.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać.Dodać do niej rozczyn,jajka,resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier.Wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać masło.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następuje to bardzo szybko.
Formujemy bułeczki które można nadziać np dżemem czy powidłem.Układamy w formie w miarę ciasno ale jednak zostawiając trochę miejsca ponieważ bułki podwoją swoją objętość.
Zostawić na 30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut.
smacznego!!!
Buły fajne, chętnie takie zrobię - widzą mi się z jagodami, tylko na jagody jeszcze chwila.
OdpowiedzUsuńA propos przepisu - rozumiem, że ta reszta cukru i mleka pozostała po wykorzystaniu większej ich części do rozczynu? Bo brakuje tego w przepisie.
Oj tak..przepraszam już poprawiłam:)
OdpowiedzUsuńpiekne, uwielbiam wszytskie bułeczki a najbardziej nadziewane dzemem . Twoje sa rewelacyjne
OdpowiedzUsuńPysznie! Zjadłabym sobie!
OdpowiedzUsuńniesamowicie puchate! jak chmurki ;]
OdpowiedzUsuńDrożdżowe najlepsze, a takie puszyste to w ogóle pozostawia wszystkie kremowe ciasta w tle...na taki sezon jak teraz chyba najwspanialsze wypieki :)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam bułeczki, wyszły przepyszne ;) Mam jednak pytanie. Czy ciasto powinno być bardzo luźne i klejące? Bo takie uzyskałam i (wyrabiając ręką) dosypywałam jeszcze trochę mąki. Pytam, bo chciałabym wiedzieć, czy następnym razem również dosypywać mąkę, czy jednak zostawić taką lepką konsystencję ciasta :)
OdpowiedzUsuńDobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić ale czasem aż się prosi o dosypanie mąki:)
UsuńJednak trzeba pamiętać że im więcej mąki się dosypuje tym bardziej twardsze będzie ciasto docelowo.
Dobrym patentem na wyrabianie ciasta drożdżowego są lateksowe rękawiczki.