piątek, 8 czerwca 2012

Drożdżowe bułeczki



składniki:
- 0.5kg mąki pszennej
- pół kostki drożdży
- pół  szklanki cukru
- szklanka  mleka
- 3 jajka
- pół kostki masła



Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka.Dodać 2 łyżki cukru.Odstawić.
Masło rozpuścić.

Mąkę przesiać.Dodać do niej rozczyn,jajka,resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier.Wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać masło.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następuje to bardzo szybko.
Formujemy bułeczki które można nadziać np dżemem czy powidłem.Układamy w formie w miarę ciasno ale jednak zostawiając trochę miejsca ponieważ bułki podwoją swoją objętość.
Zostawić na 30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut.






smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Buły fajne, chętnie takie zrobię - widzą mi się z jagodami, tylko na jagody jeszcze chwila.

    A propos przepisu - rozumiem, że ta reszta cukru i mleka pozostała po wykorzystaniu większej ich części do rozczynu? Bo brakuje tego w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak..przepraszam już poprawiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne, uwielbiam wszytskie bułeczki a najbardziej nadziewane dzemem . Twoje sa rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie puchate! jak chmurki ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe najlepsze, a takie puszyste to w ogóle pozostawia wszystkie kremowe ciasta w tle...na taki sezon jak teraz chyba najwspanialsze wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj upiekłam bułeczki, wyszły przepyszne ;) Mam jednak pytanie. Czy ciasto powinno być bardzo luźne i klejące? Bo takie uzyskałam i (wyrabiając ręką) dosypywałam jeszcze trochę mąki. Pytam, bo chciałabym wiedzieć, czy następnym razem również dosypywać mąkę, czy jednak zostawić taką lepką konsystencję ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić ale czasem aż się prosi o dosypanie mąki:)
      Jednak trzeba pamiętać że im więcej mąki się dosypuje tym bardziej twardsze będzie ciasto docelowo.
      Dobrym patentem na wyrabianie ciasta drożdżowego są lateksowe rękawiczki.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek