Taki pasztet piekła moja babcia,później piekła mama..teraz piekę ja..
Nie tylko w wersji drobiowej ale też z mięs mieszanych.Polecam taki domowy pasztet bo jest o niebo lepszy od tych kupnych:))
składniki:
- 1 duży kurczak
- 30 dkg indyka
- 0.5 kg wątróbki-drobiowej
- 5 jajek
- 3 duże cebule
- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól,gałka,imbir
- pół kostki masła
- bułka tarta
Do dużego garnka wrzucić mięso.Posolić,dodać pieprz,ziele i liść laurowy.
Gotować do miękkości.Dokładnie obrać ze wszystkich kości.
Bulion przecedzić.
Wątróbkę usmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.Doprawić do smaku.
Mięso razem z cebulą i wątróbką zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodać jajka,ok 2 szklanek bułki tartej,gałkę i imbir.
Podlewać bulionem,żeby masa mięsna nie była za sucha.Popieprzyć i posolić do smaku.
Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Obłożyć plasterkami masła.
Piec w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny (w zależności od wielkości foremki).
Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
smacznego!!!
Domowy najlepszy:)Ja najczęściej robię z mieszanych mięs
OdpowiedzUsuńMój Mąż kocha pasztet. Muszę mu kiedyś taki zrobić.
OdpowiedzUsuńA ile tej słoniny dajesz? bo chyba zapomniałaś napisać.
zapędziłam się..to nie ten przepis..żadnej słoniny:)))
UsuńLubie robić pasztet , bo zawsze szubko u mnie znika :)
OdpowiedzUsuńTen Twój przepis bardzo ciekawy .
Wygląda rewelacyjnie, kiedyś muszę koniecznie go zrobić...
OdpowiedzUsuńdawno już domowego nie jadłam, najbardziej lubię z mięs mieszanych
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
ostatnio chciałam kupić dobry pasztet. poprosiłam o etykiety. wybrałam te najdroższe "babuni" dziadunia itd. i niestety każdy miał od 60% do 40% MOM czyli skórki pazurki i inne delikatesy. od tego dnia postanowiłam że tylko domowy. co za syf nam sprzedają. Sprawdźcie sami.
OdpowiedzUsuńpiekę sama, ale głównie z wątróbki. Zapisuję Twój do ulubionych, na święta upiekę:)
OdpowiedzUsuńA mogłabyś podać mi przepis na taki pasztet?
UsuńCzy kurczaka mieli się ze skórką?
OdpowiedzUsuńTak ale można skóry w ogóle nie dodawać.Pasztet wtedy nie będzie taki tłusty.
UsuńCzy wątróbkę smażymy obtoczoną w mące ??
OdpowiedzUsuńNie,smażymy z cebulą.
UsuńPasztet rewelacja, trzeci raz go robię i zawsze wychodzi pyszny😀😀
OdpowiedzUsuńMiło to słyszeć:)Dziekuje i wesołych świąt życzę :)Iwona
Usuń