wtorek, 3 lipca 2012

Pasztet drobiowy

Taki pasztet piekła moja babcia,później piekła mama..teraz piekę ja..
Nie tylko w wersji drobiowej ale też z mięs mieszanych.Polecam taki domowy pasztet bo jest o niebo lepszy od tych kupnych:))


składniki:

- 1 duży kurczak
- 30 dkg indyka
- 0.5 kg wątróbki-drobiowej
- 5 jajek
- 3 duże cebule
- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól,gałka,imbir
- pół kostki masła
- bułka tarta

Do dużego garnka wrzucić mięso.Posolić,dodać pieprz,ziele i liść laurowy.
Gotować do miękkości.Dokładnie obrać ze wszystkich kości.
Bulion przecedzić.

Wątróbkę usmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.Doprawić do smaku.

Mięso razem z cebulą i wątróbką zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa dodać jajka,ok 2 szklanek bułki tartej,gałkę i imbir.
Podlewać bulionem,żeby masa mięsna nie była za sucha.Popieprzyć i posolić do smaku.

Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Obłożyć plasterkami masła.
Piec w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny (w zależności od wielkości foremki).
Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.



smacznego!!!

15 komentarzy:

  1. Domowy najlepszy:)Ja najczęściej robię z mieszanych mięs

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Mąż kocha pasztet. Muszę mu kiedyś taki zrobić.
    A ile tej słoniny dajesz? bo chyba zapomniałaś napisać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapędziłam się..to nie ten przepis..żadnej słoniny:)))

      Usuń
  3. Lubie robić pasztet , bo zawsze szubko u mnie znika :)
    Ten Twój przepis bardzo ciekawy .

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, kiedyś muszę koniecznie go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno już domowego nie jadłam, najbardziej lubię z mięs mieszanych


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio chciałam kupić dobry pasztet. poprosiłam o etykiety. wybrałam te najdroższe "babuni" dziadunia itd. i niestety każdy miał od 60% do 40% MOM czyli skórki pazurki i inne delikatesy. od tego dnia postanowiłam że tylko domowy. co za syf nam sprzedają. Sprawdźcie sami.

    OdpowiedzUsuń
  7. piekę sama, ale głównie z wątróbki. Zapisuję Twój do ulubionych, na święta upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mogłabyś podać mi przepis na taki pasztet?

      Usuń
  8. Czy kurczaka mieli się ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale można skóry w ogóle nie dodawać.Pasztet wtedy nie będzie taki tłusty.

      Usuń
  9. Czy wątróbkę smażymy obtoczoną w mące ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasztet rewelacja, trzeci raz go robię i zawsze wychodzi pyszny😀😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć:)Dziekuje i wesołych świąt życzę :)Iwona

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek