czwartek, 5 lipca 2012

Sernik inny niż wszystkie...

Oryginalny przepis znajduje się TUTAJ
Robię ten sernik dość często.Jednak tym razem postanowiłam dodać borówki.
Niestety są to borówki amerykańskie ale jak dodacie leśne to smak,zapach i wygląd będą bardziej intensywne.
Sernik polecam z całego serca.


składniki:
- litr i szklanka tłustego mleka 
- 0.5 l śmietany 18%
- 6 dużych jajek
- kostka masła najwyższej jakości
- opakowanie biszkoptów typu "lady fingers"
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1kg borówek
- galaretka-u mnie z owoców leśnych



Mleko zagotować.
Na gotujące wlać śmietanę z roztrzepanymi jajkami.Zmniejszyć ogień.Czekać aż wytworzy się serek.
Od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką.
Uwaga lubi przywierać do dna!
Gdy serek będzie już gotowy,wylewamy go na sitko o najmniejszych oczkach.
Mieszamy co jakiś czas.Studzimy.

3/4kg borówek miksujemy na papkę.

Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Dno wykładamy biszkoptami.Można również wyłożyć boki tortownicy ale nie jest to konieczne.

Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę.Stopniowo dodajemy po łyżce serka.Na końcu dodajemy borówki.Miksujemy na mniejszych już obrotach miksera.

Gotową masę serową wylewamy na spód z biszkoptów.
Dekorujemy pozostałymi borówkami.
Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu,zmniejszając odrobinę ilość wody.
Całkowicie wystudzoną lejemy "po łyżce" na sernik.
Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce.


Przed podaniem trzymać w temperaturze pokojowej ok 20 min.


Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Zapowiada się ciekawie, przyznaję że mnie zaintrygował ;)

    I że niby nie fotogeniczny? ja tam od razu nabrałam na niego ochoty ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna robię ten sernik i potwierdzam jest naprawdę pyszny.Czasem powstałą masą serową przekładam biszkopt tak jak tort :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam!
    ale no, też jestem bardzo jego ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. A tam nie fotogeniczny, wygląda pysznie na zdjęciach :)
    I z pewnością świetnie smakuje :) A sernki są idealne na takie upały, dobrze wychładzają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to wygląda bardzo ładnie;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie inny niż wszyskie, ale grzechu wart ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo nietypowo, ale to nie znaczy, że gorzej niż zwyczajny sernik :) Bardzo interesujące i intrygujące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dlaczego niefotogeniczny? prezentuje się bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek