środa, 29 sierpnia 2012

Migdałowy sernik na białkach


Kiedy znalazłam ten przepis zastanawiałam się czy warto w ogóle z niego skorzystać.Nigdy nie robiłam sernika w którym zamiast całych jaj lub żółtek wykorzystuje się tylko białka.Ponieważ jednak rasowy ze mnie sernikożerca postanowiłam zaryzykować...
Sernik wyszedł znakomity,puszysty,lekko kruchy ale zarazem wilgotny.Jednak jak dla mnie zdecydowanie za słodki więc następnym razem zmniejszę ilość cukru o połowę.Dodam też więcej migdałów chociaż mąż twierdzi,że jest ich wystarczająca ilość.
Polecam do wypróbowania.

składniki:
- 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego
- 2 szklanki cukru pudru
- 12 białek
- 2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego
- pół kostki dobrej jakości masła
- szklanka posiekanych migdałów(sparzonych i obranych)
- 3 łyżki mąki krupczatki
- lukier migdałowy (c.puder wymieszany z olejkiem migdałowym)

Białka ubić ze szklanką cukru pudru na puszysto.

Masło utrzeć dodając pozostały cukier puder i cukier waniliowy.
Dodawać do niego po łyżce sera.

Do masy serowej dodajemy migdały,mąkę i pianę z białek.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach 23 cm i pieczemy ok 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewamy migdałowym lukrem i wstawiamy na całą noc do lodówki.


inspiracja:"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz


smacznego!!!

13 komentarzy:

  1. fiu, fiu, ale apetyczny!
    lubię takie serniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko,
    Sernik wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco, niemal czuję jego zapach! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek palce lizać! Wygląda przeapetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na moje ostatnio wszyscy się tylko skarżyli,że masło słodki, a dla mnie był idealny- sam ser:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli Twoje serniki miałyby u mnie niezłe branie:)))

      Usuń
  5. Ciekawy ten serniczek - zapewne pyszny :)

    Miło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
    http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje,bardzo mi miło:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczny. Ta migdałowa polewa mnie zafascynowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że sernik na samych białkach wygląda tak apetycznie ! Bardzo ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealnie puszysty i tyle migdałów... musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek