czwartek, 6 września 2012

Drożdżowe rogale

Ciasto drożdżowe kiedyś było dla mnie wielkim wyzwaniem.
Nie jestem w stanie nawet zliczyć ile składników zmarnowałam ucząc się robić ciasto idealne.
Jak już wiele razy pisałam zostało mi to ułatwione...dostałam przepis idealny.

Dziś zapraszam na wspaniałe rogale drożdżowe.Jako nadzienie może służyć kawałek czekolady,powidło,dżem,mus jabłkowy lub cokolwiek chcemy.Rewelacyjne są też puste w środku.
Można też owe rogale robić z nadzieniem wytrawnym-pieczarki,pomidory,pesto...Wystarczy tylko w przepisie głównym pominąć cukier a dodać sól i pieprz.



Rogale mają u mnie w domu takie branie,że zanim rozłożę wszystko by robić zdjęcia znikają bez śladu..jeszcze ciepłe:)))
Także dziś jedno jedyne zdjęcie..

składniki:
- 0.5 kg mąki pszennej
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/4l lekko ciepłego mleka
- 3 jajka
- pół kostki masła
- cukier waniliowy-do smaku
- nadzienie-jakie tylko chcemy
- żółtko

Drożdże rozpuścić w łyżce mleka.Dodać łyżkę cukru.Odstawić.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać,dodać resztę mleka,cukier waniliowy,cukier,jajka i rozczyn.
Wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać masło.

Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do podwojenia objętości.

Gotowe ciasto rozwałkować w kształt koła,wycinać trójkąty.
Położyć nadzienie-można pominąć,na szerszym boku i zwijać w rulonik tworząc rogale.

Odstawić gotowe rogale na 30 min do wyrośnięcia.
Posmarować je żółtkiem.Można posypać drobnym cukrem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25/30 min.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Jakie śliczne rogaliki, i jakie pyszne!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Mniam! Jestem miłośniczką drożdżowych wypieków:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepadam za tymi puszystymi,pełnymi swojskiego uroku drożdżowymi wypiekami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzą za mną takie rogaliki już od dawna :) muszę zrobić. Te wyglądają ślicznie i smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie sie prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanastycznie smakowite zdjęcia!Zapisuje koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają lepiej niż croissanty z ciasta francuskiego i zapewne lepiej smakują!!! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek