składniki:
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 800ml kefiru
- owoce-u mnie śliwki i banan
- szklanka ubitej kremówki
- cukier puder-ilość według własnego smaku
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu.
Lekko studzimy.
Kefir ubijamy mikserem aż się spieni,dodajemy cukier puder.
Cały czas ubijając wlewamy ciepłą galaretkę.
Przelewamy gotową masę do szklanek lub pucharków.
Do środka wkładamy kilka sztuk owoców.Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem przystrajamy kleksem z kremówki i owocami.
smacznego!!!
inspiracja:
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz

Świetny przepis! Na pewno zdrowszy jest taki deser niż pudełko ptasiego mleczka. I jak ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńjestem zaintrygowana kefirowym ptasim mleczkiem :) chyba muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńCudeńka!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Raima:)
zawsze robiłam ptasie mleczko na mleku skondensowanym niesłodzonym, ale chyba musze sprobowac tej dietetycznej wersji;)
OdpowiedzUsuńteż zawsze w ten sposób robiłam:)
Usuńooooo, co za zacne jedzonko! dzisiaj robie! ;p
OdpowiedzUsuńoo wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńpomysłowo!
OdpowiedzUsuńFascynujące: ) Tylko szkoda że z kremówką...
OdpowiedzUsuńkremówkę można zawsze pominąć..to tylko dodatek do ozdoby:)Pozdrawiam:)
UsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę świetnie! I ten kefir! :) rewelacja!
OdpowiedzUsuńA gdyby tak zamiast kefiru użyć maślanki lub jogurtu naturalnego???
OdpowiedzUsuńwydaje mi się,że byłby tak samo dobre jak nie lepsze:)
UsuńZrobiłam na maślance, pyszne, córce tez smakowało! Jutro znowu robię :)
Usuń