składniki:
- kostka masła
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2.5 szklanki mąki
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- czerwony barwnik
- tabliczka białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- maliny
Masło utrzeć z cukrem na puszysto.Stopniowo dodawać żółtka, przesianą mąkę razem z proszkiem,sok i skórkę z cytryn.Na końcu dodajemy barwnik-ilość zależy od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać.
Białka ubić na sztywno.Delikatnie wmieszać do cytrynowego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do ciast 23x23cm lub tortownicę 21cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Pieczemy ciasto ok 40 min do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Serek mascarpone ubijamy na puszysto razem z cukrem pudrem.Smarujemy nim wystudzone ciasto.Posypujemy startą czekoladą i przystrajamy malinami.
Smacznego!!!
piekne ciasto!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWiesz c? O tej porze (23:11) ja patrzę i nie mogę oderwać oczu a tu czas spać:)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudnie :)
OdpowiedzUsuńco to dokladnie znaczy utrzec maslo z cukrem? mieszac dokladnie lyzka oba skladniki?
OdpowiedzUsuńNajlepiej wykorzystać do tego mikser i miksować na najwyższych obrotach.Można też utrzeć łyżką ale zajmie to znacznie więcej czasu.
Usuń