Nie bez powodu dałam taki tytuł.
Gotowe ciasto francuskie zajmuje u mnie w lodówce honorowe miejsce....Niespodziewani goście?Nie ma sprawy...
Tym razem polecam ciasteczka francuskie ale wytrawne..Z czosnkiem,suszonymi pomidorami,bazylią...na ostro.
Na jeden kęs.
składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- suszone pomidory
- czosnek-suszony lub świeży
- bazylia-suszona lub świeża
- ostra papryczka-suszona lub świeża
Suszone pomidory,bazylię,czosnek i ostrą papryczkę szatkujemy dość drobno.
Płat ciasta kroimy na cztery długie paski.
Każdy pasek ciasta smarujemy oliwą i posypujemy poszatkowanymi przyprawami.
Składamy pasek na pół i kroimy malutkie kwadraciki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 min.Trzeba sprawdzać by ciasta nie przypalić.
Rewelacyjnie smakują z piwem.
Polecam!!
Smacznego!!!
chciałabym taki jeden kęs! chyba też powinnam chować do lodówki awaryjne francuskie ciasto.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Idealne jako przekąska na przyjęcie;)
OdpowiedzUsuńdałabym sie pokroić za takie ciasteczka! :-)
OdpowiedzUsuńteż tak robię :) uwielbiam proste przekąski z ciastem francuskim. Takiej jeszcze nie próbowałam, ale zapamiętam składniki!
OdpowiedzUsuńŚwietne, bardzo lubię suszone pomidory! :)
OdpowiedzUsuńjeden kęs?... proszę, przecież wiadomo że na jednym się nie skończy, bo wciąga po całości ;)
OdpowiedzUsuńAle malutkie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, ciasto francuskie na wytrawnie bardzo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuń