Uwielbiam gdy w domu unosi się zapach pieczonego chleba.A jeśli do tego w powietrzu czuć czosnek i tymianek to jestem w niebie:))
Moja propozycja to chleb ziemniaczany z w.w dodatkami.Rewelacja!
Długo utrzymuje świeżość a ziemniaki nie są w ogóle wyczuwalne.
Oczywiście pierwsza połowa chleba zjedzona na ciepło..bez żadnych wyrzutów sumienia...i rewelacji ze strony brzucha:D
składniki:
- 350 g ziemniaków-moje były z obiadu(ugotowane i dokładnie
ubite)
- ok 600 g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok 175ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki świeżego tymianku
- łyżka przetartego czosnku
Mąkę przesiać i wsypać do miski.Dodać drożdże,cukier i trochę wody.Odstawić na chwilę.
Dodać resztę składników i zagnieść ciasto-nie powinno być twarde.
Odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i ponownie chwilę wyrobić.
Uformować bochenek i lekko go naciąć.
Położyć na blachę wyłożoną pergaminem.Odstawić na kolejne 30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec ok 30 min.
Chleb studzić na kratce.
inspiracja
Smacznego!!!
Wygląda bardzo smacznie. :) Też ostatnio robiłam chleb czosnkowy, chociaż w trochę innej wersji. ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam taki, tylko bez przypraw, ale chyba spróbuję taki !!! :) Tylko nie wiem czy małżon zaakceptuje tymianek, bo ma jakieś awersje do niego :(
OdpowiedzUsuń