Alternatywa drożdżowych placków z jabłkami.
W końcu nie każdy lubi jabłka(ja do tych osób na pewno nie należę)a lubi racuchy:))
składniki:
- 40g drożdży
- ok 2 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 400g sera białego-pokruszonego np.widelcem
- esencja waniliowa
- ok półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
Z drożdży,łyżeczki cukru i mleka robimy rozczyn.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn i pozostałe składniki oprócz sera.
Gęstość ciasta regulujemy mąką(za rzadkie) lub mlekiem(za gęste).
Na końcu dodajemy ser i odstawiamy ciasto na 20 min by odpoczęło.
Kładziemy ciasto na gorącą patelnie(można smażyć na tłuszczu)formując okrągłe placuszki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Jak one cudownie delikatnie wyglądają. Placuszki z serka to ostatnio moje ulubione, niemniej ja nie używam zwykłego twarogu, a sernikowego. Muszę pokusić się o Twoją wersję, bo różnica w smaku pewnie jest.
OdpowiedzUsuńTakich jak Ty robisz jeszcze nie jadłam ale wydaje mi się,że jest różnica bo ser jest bardziej wyczuwalny:)Pozdrawiam:)
Usuńcudne, na pewno narobiły nieziemskiego zapachu w kuchni i całym mieszkaniu, nie mówiąc o tym jak zapewne genialnie smakują,pozdrawiam i podziwiam medytując nad monitorem (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńmmm, pychota;)
OdpowiedzUsuńświetne są:) pycha
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie...
OdpowiedzUsuńjedna mała uwaga MLEKO POWINNO BYĆ CIEPŁE..
OdpowiedzUsuńJakiej konsystencji powinno byc to ciasto. Napisane, zeby regulowac maka i mlekiem, ale nie wiem jaka jest porzadana gestosc?
OdpowiedzUsuńMoja ciasto jest tak gęste,że nie spływa z łyżki.Może być oczywiście ciut luźniejsze.
Usuń