Blok czekoladowy zdecydowanie podnosi mój poziom cukru...szkoda tylko,że idzie on w najmniej pożądane części ciała:)))
Przerobiony ten oto przepis.
Coś w sam raz dla wielbicieli kokosu i czekolady.
składniki:
- 200g dobrej jakości masła
- 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- pół szklanki cukru
- pół szklanki uprażonych wiórek kokosowych
- 15 ciastek deserowych-u mnie maślane ciasteczka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 250g granulowanego mleka w proszku
Masło,mleko,czekoladę,cukier i kakao podgrzewamy razem na małym ogniu.
Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 2 min.
Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do masy razem z wiórkami kokosowymi.
Wszystko razem mieszamy.
Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę czekoladową.
Studzimy.
Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Smacznego!!!
Polecam robić blok czekoladowy gdy jesteśmy sami w domu...
zero konkurencji do oblizywania:))))
Uwielbiam blok czekolady! Co prawda w wersji klasycznej, bo fanką kokosu nie jestem, ale narobiłas mi strasznej ochoty. ;)
OdpowiedzUsuńu mnie na szczęście tylko ja oblizuje bo nikt tego robić nie chce :P
OdpowiedzUsuńu mnie są jeszcze dodatkowe trzy osoby a jakby się uprzeć to i pies też by się liczył:))))
UsuńTo w koncu blog czy blok?
OdpowiedzUsuńNa anonimowych zawsze można liczyć:)
UsuńBłąd poprawiałam..pozdrawiam:))
Mmmm musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńbajka:) co za pyszności!
OdpowiedzUsuńbajeczny! aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńale słodkości PYCHA
OdpowiedzUsuńczekoladowy obłęd!
OdpowiedzUsuńdodanie wiórek kokosowych do środka to świetny pomysł, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń