To pierwsze pierniczki(nie licząc dojrzewającego piernika) jakie w tym roku robię.
Proszę nie pytać mnie o nazwę bo to nie ja ją wymyśliłam:)
Inspiracją był przepis z książki "Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz..ja go tylko trochę pozmieniałam:))
Pierniczków wychodzi ok 100 sztuk.Idealne będę po kilku dniach kiedy skruszeją.
składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 300g miodu
- szklanka cukru pudru
- pół kostki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g przyprawy do piernika
- 2 jajka
- mąka do podsypywania ciasta
Miód,masło i cukier lekko podgrzewamy.Studzimy ale nie całkowicie.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy jajka,przyprawę do piernika,sodę i masę miodową.
Wszystko razem wyrabiamy robotem.Min 10min.
Ciasto ma być jednolite i gładkie.
Ostawiamy w chłodne miejsce na 20 min(nie do lodówki).
Ciasto wałkujemy na grubość ok pół cm i wycinamy różne kształty.
Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej pergaminem
Pieczemy przez 12min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Gdy ciasto na ciasteczka jest dobrze wyrobione,pierniczki w czasie pieczenia trochę urosną.
Po upieczeniu pierniczki są twarde ale po kilku dniach skruszeją i będą idealne.
Smacznego!!!
Wyglądają pysznie. Szybki sposób na zmiękczenie pierniczków to zamknięcie ich w puszce z kawałkami jabłka. ;)
OdpowiedzUsuńwiem wiem ale jak to zrobię to pierniczki nie dotrwają do świąt a chciałabym je jeszcze ozdobić:)))
UsuńTaki sam przepis znalazłam w gazecie i robiłam w zeszłym tygodniu, tyle że to bardzo kłopotliwy był dla mnie przepis. Ciasto strasznie się kleiło, jak po tych wszystkich czynnościach próbowałam je rozwałkować :(
OdpowiedzUsuńJa podsypywałam mąką i nie miałam problemów z wałkowaniem później:)Pozdrawiam:)
Usuńdla mnie ,jako laika w robieniu czegokolwiek ,co w składzie ma cukier i mąkę - REWELACJA :)
OdpowiedzUsuńwyszło co miało wyjść i radochy najmłodszym sporo zafundowałam :)
Ja tak samo, jak Kasia :) do tego mam kiepski piekarnik, spaliłam mikser, ale ciasto wyszło idealne, moja czterolatka wykrawała, piekły się szybciutko i są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Dziękuję :) Ciasto bardzo dobrze się wałkowało i wykrawało (ważne, bo miałam młodego pomocnika), a same pierniczki przepyszne. Zdecydowanie najlepsza słodkość w tym roku na świątecznym stole, a była spora konkurencja :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:)Serdecznie pozdrawiam:))
Usuń