Wigilijny barszcz,na domowych zakwasie..tradycyjnie w mojej rodzinie najlepszy robi babcia..
Taki prosty przepis a jaki smak..:))
Taki prosty przepis a jaki smak..:))
składniki:
- 6dużych burakow
- prawdziwy,domowy,zakwas-o taki
- majeranek,sól,pieprz,ocet do smaku
- duża marchewka
- duża pietruszka
- 3 duże grzyby suszone-namoczone na noc-wodę zachować
- liść laurowy,ziele angielskie
Buraki i marchewkę obieramy,kroimy np na grube plastry,zalewamy wodą,wrzucamy grzyby,liść,ziele i gotujemy to wszystko do miękkości.
Tak przygotowany wywar wystudzić i wstawić na lodówki na całą noc.
Na następny dzień wywar podgrzać,odcedzić.
Dodać wodę z pod grzybów,przyprawy i zakwas.
Nie wolno go już zagotować a jedynie tylko podgrzać.
Podajemy np z uszkami
Smacznego!!!
u mnie w domu co roku! uwielbiam :]
OdpowiedzUsuńwspaniały!:)
OdpowiedzUsuńa ten kolor.. achhh