Kolejny przepis na pierniczki.
Ciasto jest idealne,nie lepi się i łatwo wałkuje.
Moje dzieci rozpoczęły dekorowanie pierniczków zanim włożyłam 3 blachę do piekarnika..
Wyszło ich coś ok 100 ale nie dam sobie ręki uciąć ponieważ mam wrażenie,że więcej było pierniczków surowych niż tych już gotowych i ozdobionych:)))
składniki:
- 300g miodu
- 700g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- kostka masła
- 45g przyprawy do piernika
- szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ew. mąka do podsypywania
Masło,miód,cukier i kakao rozpuścić.Nie zagotowywać.Lekko ostudzić.
Mąkę przesiewamy,dodajemy jajka,sodę,przyprawę i masę miodową.
Wszystko razem wyrabiamy,ręcznie lub robotem.
Odstawiamy na 30min w chłodne miejsce.
Ciasto wałkujemy na grubość jaka nam pasuje(u mnie ok 5mm)i wykrawamy pierniczki.
Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku ok 10 min.Trzeba pilnować by nie przypalić.
Studzimy na kratce.
Pierniczki najpierw są bardzo miękkie by później stwardnieć na kamień:))
Idealne będą po kilku dniach.
Jeśli chcemy by szybciej zmiękły,wkładamy do puszki z pierniczkami przekrojone jabłko lub pozwalamy by pierniczki wciągnęły wilgoć z powietrza.
Smacznego!!!
inspiracja:zmodyfikowany ten przepis
Kakaowe, pyszne, mniam. :)
OdpowiedzUsuńkocham pierniczki:) mniam
OdpowiedzUsuńale pieknie
jaka kostke masla uzylas? zwykla 200g czy 250g?
OdpowiedzUsuńUżywam irlandzkiego masła i te kostki mają po 227g.
Usuń