Może i pracochłonne ale własne..domowe..
Po kilku sztukach nabiera się wprawy..
Po kilku sztukach nabiera się wprawy..
ciasto:
- pół kg mąki pszennej
- szczypta soli
- ciepła woda-tyle ile mąka weźmie
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.Ma być elastyczne i miękkie.
Przykrywamy na 10min ściereczką.
farsz nr1:
- 250g kapusty kiszonej
- 100g namoczonych grzybów leśnych
- 100g pieczarek
- cebula
- sól,pieprz,mielony kminek
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni.
Dodać drobno pokrojone grzyby i kapustę(też drobno pokrojoną).
Przesmażamy to wszystko do miękkości i odparowania płynów.Przyprawiamy do smaku.
farsz nr2:
- 250g suszonych grzybów leśnych namoczonych na noc
- cebula
- sól,pieprz
Cebulę i grzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni do miękkości i odparowania płynów.Przyprawiamy do smaku.
Uszka-wykonanie:
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy małe kółka lub kwadraty.
Na każde kółko lub kwadrat nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy wzdłuż boków-kwadraty zlepiamy w trójkąt,a kółka tak samo jak przy produkcji pierogów.
Następnie dwa końce zlepiamy razem.
Wrzucamy na lekko osoloną,gotującą się wodę i gotujemy do wypłynięcia.
Smacznego!!!
ps.ja często gotowy farsz mielę lub siekam jeszcze drobniej,według mnie uszka są wtedy smaczniejsze.
ja robie z nadzieniem rybnym :) sa najlepsze do barszczku :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie dzwoniłam do babci "jesteś w domu? - jestem, pierogi kleję - to zaraz będę!"
OdpowiedzUsuńmoże od razu pokleimy uszka :)
Ale piękne, zgrabniutkie te Tw uszka!:)
OdpowiedzUsuńwyglądają idealnie:)
OdpowiedzUsuńU mnie z farszem nr 2 juz w zamrażarce...Twoje są piękne..
OdpowiedzUsuńach jakie kapitalne!:)
OdpowiedzUsuńPiękne, robię podobny farsz z kapustą, widzę ze też muszę zacząć lepienie;)
OdpowiedzUsuńale będą smaczne do barszczu:)
OdpowiedzUsuń