czwartek, 31 stycznia 2013

Smaki dzieciństwa i Pierwszy Dzień Wiosny

Dzisiejszy przepis jest kolejnym z serii "smaki dzieciństwa".
       A moje dzieciństwo wiąże się nierozłącznie z babcia i jej 
                           kuchnią.
      Makaron z jabłkami to taki babciny pocieszacz w smutne dni.




składniki-ilość dobieramy pod siebie
- makaron (np.domowy) 
- jabłka
- cukier
- cynamon
- masło

Jabłka obieramy,ścieramy na tarce i smażymy do miękkości.Słodzimy i dodajemy cynamon.
Ugotowany makaron mieszamy razem z jabłkami.Dodajemy masło i podsmażamy chwilę.
Wszystko musi się idealnie połączyć.



Bardzo proste danie.

ps *choćbym nie wiem co robiła mój makaron nigdy nie smakuje tak jak babciny...jestem blisko ale to jednak nie to samo*

Smacznego!!!


Tymczasem w  Irlandii obchodzimy dzisiaj Pierwszy Dzień Wiosny.I choć tak naprawdę wiosna już była widoczna w grudniu(przynajmniej w moim ogródku) 
1 luty jest uznawany za pierwszy dzień wiosny na wyspie.
Już nie mogę się doczekać kiedy posiane w domu rośliny poprzesadzam do ogrodu:)




10 komentarzy:

  1. U mnie był to makaron z twarożkiem na słodko. :) Ech, tęskno za dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki też gościł w babcinym domu ale jednak makaron z jabłkami był na pierwszym miejscu:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jaki makaron to wspaniałe odtworzenie tego smaku... :) A i zdjęcia - czuć zbliżającą się wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie proste, ale smaczne dania ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie odtworzyłam jeszcze smaku babcinego makaronu...
    A danie bardzo by mi smakowało.
    Zwłaszcza w takiej wiosennej scenerii.

    OdpowiedzUsuń
  5. oj znam te smaki:) u mojej babci tez można było dostać ten makaron:D to były czasy!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zwykłe danie a łączy tylu ludzi..pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Podobny makaron,tylko,że razem z jabłkami zapiekany w piekarniku robiła moja Mama.Zajadałąm się nim,szczególnie takim przypieczonym,chrupiącym wierzchem.Ja takiego nie umiem zrobić,ale jak jadę do Mamy,to zawsze zapiekany makaronik na mnie czeka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie smaki:-) też kojarzą mi się z moją babcią:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek