Coś w sam raz dla wielbicieli cynamonu czyli np mnie:)
Puszyste bułeczki które oczywiście najlepiej smakują na ciepło.
Zresztą jak mam być szczera nigdy nie jadłam ich na zimno:)))
Polecam!!
składniki:(8sztuk)
- szklanka mleka
- 100g rozpuszczonego masła
- 180g cukru
- 0.5kg mąki
- 7g drożdży suchych
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić.Pod koniec wyrabiania dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
Odstawić do podwojenia objętości.
plus:
- 3 łyżki cynamonu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm.
Smarujemy masłem,posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasto kroimy na długie paski.Każdy pasek zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon,który stawiamy "do góry nogami".
Bułeczki wkładamy (jedna przy drugiej) do formy wyłożonej pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25/30min.
Smacznego!!!
chcę taką! taką bułeczkę, do porannej kawy.
OdpowiedzUsuńJa się nie dziwię, że nie dotrwały do momentu, kiedy byłyby chłodne.
OdpowiedzUsuńpychota! w końcu muszę sobie takie zrobić, bo widziałam je nieraz i wyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńCudne! Uwielbiam te bułeczki!
OdpowiedzUsuńdrożdżowe cynamonowe koniecznie na ciepło, ubóstwiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam idealnie według przepisu i ciasto wyszło bardzo rzadkie, klejące. Na serio próbowała Pani je robić? Chyba nie
OdpowiedzUsuńNie na niby..zdjęcie ściągnęłam z netu. :)
UsuńMiło by się było podpisać skoro się kogoś o coś oskarża.Z tego przepisu lub na podstawie tego przepisu są wszystkie drożdżowe wypieki na moim blogu ale i tak pewnie nie ma sensu o tym pisać.