Dzisiejszy wpis jest dla wszystkich tych,którzy pytają mnie w komentarzach czy mailach o to skąd biorę i jak robię cukier i ekstrakt waniliowy.
Ekstrakt waniliowy:
- 300ml wódki
- 10 lasek wanilii
Do buteleczki wlewamy alkohol,dodajemy przekrojone w poprzek laski wanilii.Zakręcamy i odstawiamy na dwa miesiące w ciemne miejsce.Co jakiś czas butelką wstrząsamy.
Gdy z czasem ekstrakt będzie się zużywał wystarczy dolewać alkohol i co jakiś czas dokładać nowe laski wanilli.
Cukier waniliowy:
- 300g drobnego cukru
- 6 lasek wanilii
Wanilię przekrajamy i nożem wyskrobujemy ziarenka.Dodajemy do cukru.Laski dzielimy na pół i też wrzucamy do słoiczka z cukrem.
Odstawiamy.Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem by wszystko równomiernie się rozkadało.
Cukier będzie gotowy po ok 2tyg.
Możemy na bieżąco uzupełniać zapasy cukru i wanilii w słoiczku.
Bardzo polecam taki domowy cukier i ekstrakt waniliowy.
Zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńprzekonałaś mnie i zrobię sobie taki:)
OdpowiedzUsuńw smaku i w zapachu domyślam się, że bez porównania:)
a mnie się takie wspaniałości marzą od dawna:D
Cukier i ekstrakt waniliowy domowej roboty zawsze mam "w spiżarni" - są niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny wpis! :)
OdpowiedzUsuńekstraktu jeszcze nie robilam,ale cukier z prawdziwa wanilia tak-jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńRobie i potwierdzam ze sa najlepsze na swiecie :-)
OdpowiedzUsuńCukier mam,ale o ekstrakcie nie slyszalam-wart uwagi.
OdpowiedzUsuń