Uwielbiam..w szczególności na ostro...
o to moja uproszczona wersja sajgonek:
składniki:
- papier ryżowy-ja miałam 14sztuk
- duża pierś z kurczaka
- kiełki-moje były z fasoli
- marchewka
- kawałek białej kapusty
- jedna ostra papryczka
- 4 zielone cebulki
- przyprawy:sól,pieprz,sos sojowy
- oliwa z oliwek o smaku chili np.taka
Kurczaka kroimy w drobną kostkę.Podsmażamy na oliwie.Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy pokrojoną w zapałkę marchewkę,papryczkę chili(ja pokroiłam dość drobno) i dość grubo pokrojoną zieloną cebulkę.Smażymy do miękkości.Wrzucamy kiełki.Wlewamy sos sojowy i doprawiamy wszystko do smaku.
Papier ryżowy namaczamy 2 sekundy.Wykładamy na niego farsz i zwijamy sajgonki(tak jak się zwija gołąbki).
Gotowe sajgonki podsmażamy w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
Ja tę opcję pominęłam ponieważ wolę mniej tłuste dania.
Podajemy no z sosem słodko-kwaśnym.
Smacznego!!!
Bardzo apetyczne Ci wyszły :) Ja uwielbiam sajgonki, a że dawno ich nie robiłam, to chyba w weekend zaszaleję :)
OdpowiedzUsuńsajgonki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają.
Pozdrawiam!
Uwielbiam! U mnie też będą niebawem w kilku odsłonach :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam,niebo w gębie,polecam,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało:)Pozdrawiam:)
UsuńRewelacja, nigdy nie próbowałem sajgonek z kurczakiem. Tylko brakuje moich ulubionych grzybków mun.
OdpowiedzUsuń