sobota, 29 czerwca 2013

Woda różana


Płatki róż zebrane jeszcze zanim słońce je opali,cytryna i woda.
To tyle jeśli chodzi o składniki wody różanej.
Ja zbierałam płatki dzikiej róży ale mogą też być inne pachnące odmiany.
Zapach róż był tak intensywny że towarzyszy mi do tej pory mimo że wodę różaną przygotowywałam kilka dni temu.


składniki:
- 180g płatków róży
- litr przegotowanej ciepłej wody
- sok z jednej cytryny

Płatki dokładnie przebieramy co by usunąć wszystkie żyjątka.
Ja dokładnie spłukałam je na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody.
Przegotowaną,ciepłą wodę mieszamy razem z sokiem z cytryny.
Płatki róż wkładamy do słoika i zalewamy wodą.
Ostawiamy na dwa dni.
Po dwóch dniach przecedzamy(ja dodatkowo wyciskałam ręcznie płatki by odzyskać jak najwięcej:))Tak przygotowaną wodę różaną możemy przechowywać dwa tygodnie w lodówce.
Ponieważ wody wyszło mi ok 750ml i wiedziałam,że nie ma opcji,że ją wykorzystam w ciągu tych dwóch tygodni zamroziłam połowę w kostki lodu.
Będę je wykorzystywać w miarę potrzeb.



Kolor jest jak najbardziej naturalny.Nie dodawałam żadnych barwników ani nie przerabiałam kolorów w photoshopie:))
Samo dobro dzikiej róży.

Smacznego!!!


12 komentarzy:

  1. genialne. wyobrażam sobie te kosteczki w jakimś letnim drinku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chwała Tobie za ten przepis! :)
    dobrze rozumiem, że skoro zamrożę tak jak Ty, tę wodę w foremce na kostki lodu to potem będę mogła rozmrozić dowolną porcję i użyć do ciasta itp? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak zamierzam robić jak piszesz:))

      Usuń
    2. zabrałam dzisiaj babci płatki z róż z ogrodu i zaraz biorę się za robienie tej wody :)

      Usuń
  3. Zrobiłam dokładnie to samo, wg dokładnie tego samego "przepisu", trzy dni temu. Dziś fotografowałam i zaraz będę wstawiać na bloga... magia! U mnie trochę bledsza, bo oprócz dzikiej róży z jej fuksją piękną, użyłam też trochę białej z ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro idę rano zbierać płatki,moje są czerwone..musi być obłędny zapach:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaciee jaki kolor..a ten zapach...musze zrobic.pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam.Zrobione mam ok 2l wody.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie! Ja straciłam krzak róży z którego robiłam różne cuda (sąsiad wyciął mega krzak dzikiej róży). Moje różyczki są jeszcze bardzo małe, więc muszę poszerzyć teren polowania na nią! Na dzień dzisiejszy mam tylko 2 małe słoiczki syropu z płatków róży i litr nalewki. Ale to i tak mało!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek