Zrobienie masła orzechowego jest banalnie proste,tanie i szybkie.
A smak nie porównywalnie lepszy od tego kupnego.
Moja wersja to masło orzechowe solone ponieważ takowe najbardziej jest lubiane w moim domu.A Wy możecie zrobić jakie tylko Wam pasuje/smakuje.
składniki:
- 600g orzeszków solonych lub nie- max 2 łyżki oleju roślinnego
Orzechy mielimy dodając olej aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
Możemy oczywiście zostawić grubsze kawałki orzeszków(crunchy)
Masło przekładamy do słoiczków i wkładamy do lodówki.Jeśli uda się tyle wytrwać to można je przechowywać ok tygodnia.
Można masło posłodzić do smaku lub dosolić.Jak tam komu pasuje.
Jeśli używamy orzeszków ,które same obieramy proponuje je chwilę podprażyć.
smacznego!!!
Super! Muszę sobie takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne ;]
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe bardzo lubię ,a to domowe o wiele zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! A jeśli macie malakser to zrobienie takiego cuda to kwestia dosłownie kilku minut! Ja polecam wersję słodko-słoną: pół na pół orzeszki solone i niesolone + fruktoza, cukier lub syrop klonowy do smaku. Moim zdaniem najlepsze z fruktozą, najciekawsze z dodatkiem syropu klonowego. PYCHA!
OdpowiedzUsuń