Dziś coś specjalnie dla smakoszy masła orzechowego.
Do przepisu użyłam masła orzechowego własnej roboty ale można też użyć kupnego.
Moje było solone bo uważam je za świetny dodatek do deserów ale jeśli ktoś nie lubi takiego połączenia nic nie stoi na przeszkodzie by użyć masła niesolonego.
składniki:
- pół szklanki mleka
- 340ml śmietany kremówki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- masło orzechowe solone bądź nie-ilość według upodobań
- cukier puder-dodajemy ile nam pasuje
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki muszą być zimne-prosto z lodówki.
Wszystko razem mieszamy dokładnie.
Mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według zaleceń producenta.
Przy braku maszynki,mieszankę miksujemy,wkładamy do zamrażalnika.
Co pół godziny lody miksujemy aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
smacznego!!!
Coś dla mnie, zdecydowanie!;)
OdpowiedzUsuńObłędne. Aż żal, że nie mam maszyny do lodów;)
OdpowiedzUsuńMoja wyobraźnia mnie kiedyś zabije. Mmm. :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńMożna wiedzieć ile dodałaś masła orzechowego? :)
OdpowiedzUsuńok 4 kopiatych łyżek..ale to tak dla miłośników masła orzechowego:)
UsuńA cukru pudru? Przepraszam, że się tak dopytuję, ale nie umiem jeszcze robić na oko :)
UsuńNie ma problemu.Cukru dałam z dwie łyżeczki.Ja proponuje byś sam/a próbując mieszankę dobrała swoje proporcje bo być może taka ilość cukru może być za mała/za duża dla Twoich kubków smakowych i lody nie będą Ci smakować.
UsuńPowodzenia i pytaj jeśli czegoś nie będziesz wiedzieć.
Pozdrawiam.Iwona