niedziela, 21 lipca 2013
Sernik orzechowy
składniki:
- 600g trzykrotnie zmielonego sera białego
- 7 jajek
- kostka miękkiego masła
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- ekstrakt lub cukier waniliowy
- szklanka cukru pudru
- 200g zmielonych orzechów włoskich
polewa czekoladowa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka mleka
Żółtka,cukier,ekstrakt,masło,mąkę,miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy po łyżce sera.
Ręcznie mieszamy wszystko z orzechami.
Białka ubijamy na sztywno i powoli,stopniowo(łyżką) mieszamy razem z masą serową.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy(standardowy rozmiar)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy sernik 10 min.Później zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 1.5h.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Składniki polewy podgrzewamy w garnku.Wszystko ma się dokładnie połączyć.Studzimy.
Gotową polewą polewamy zimny sernik.
Sernik wkładamy na kilka godzin,najlepiej na całą noc do lodówki.
smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tagi
.muffiny
alkohol
andruty
arbuz
awokado
babka
bagietka
bakalie
banany
barszcz czerwony
bazylia
beszamel
bez pieczenia
beza
biała czekolada
biała kapusta
biała kiełbasa
białka
biały ser
biszkopt
blok czekoladowy
boczek
borówki
Boże Narodzenie
brązowy cukier
brownie
bruschetta
brzoskwinie
budyń
bulion
bułeczki
buraki
cappuccino
cebula
chałka
chili
chleb
chleb tostowy
chleb z maszyny
chlebusie wielkanocne
chrust
chrzan
ciabatta
ciasta i ciasteczka
ciastka deserowe
ciasto drożdżowe
ciasto francuskie
ciasto kruche
ciasto półkruche.
ciasto ucierane
ciasto ucierane.lukier
ciecierzyca
creme patissiere
cukier
cukier waniliowy
cynamon
cytryna
cytryny
cytryny.pomarańcze
czekolada
czerwona kapusta
czosnek
dania drobiowe
dania mączne
dania mięsne
dania na ciepło
dania na słodko
dania z kapustą
dania z makaronem
dania z ziemniaków
desery
desery na zimno
dodatki do ciast
dodatki do dań
dodatki do deserów
domowy chleb
domowy makaron
drożdze
drożdże
drożdżówki
dynia
dżem
ekstrakt waniliowy
fasola
fasola jaś
faworki
fresh cream
galareta
galaretka
gofry
golden syrup
grill
groch
groszek
groszek ptysiowy
groszek zielony
gruszki
grysik
grzanki
grzyby
halloween
herbatniki
idealne dla dzieci
imbir
indyk
inne wypieki
irish cream
jabłka
jajka
jajko
jeżyny
jogurt
jogurt grecki
kabanos
kajzerki
kakao
kapusta kiszona
kapusta pekińska
karkówka
karmelizowane gruszki
karnawał
karpatka
kasza gryczana
kasztany jadalne
kawa
kefir
keks
kiełbasa
kiwi
kluski na parze
knedle
kokos
koktajle
koperek
koreczki
kotleciki
krakersy
kremówka
kruszonka
kukurydza
kurczak
lemon curd
leniwe
likier
lody
lody śmietankowe
lukier
łazanki
majeranek
majonez
mak
makaron
makowiec
maliny
małosolne
małże
mandarynki
marcepan
marchew
masa czekoladowa
masa krówkowa
masło
masło czosnkowe
masło orzechowe
maślanka
mąka pełnoziarnista
melon
michałki
mięso mielone
mięta
migdały
miód
mleczko skondensowane
mleko
mleko w proszku
muffiny
murzynek
mus jabłkowy
musztarda
naleśniki
nutella
odchudzone dania
ogorkowa
ogórek małosolny
ogórki
ogórki kiszone
oliwa z oliwek
oliwy smakowe
oregano
orzechy
otręby
owoce
owoce morza
papryka
parówki
pasty
pasztet
pączki
penne
pestki dynii
pestki słonecznika
pieczarki
pieczeń
pieczone ziemniaki
pieczony kurczak
pieczywo
piegusek
pierniczki
piernik
pierogi
pistacje
piwo
pizza
placki
polewa czekoladowa
pomarańcze
pomidory
por
powidło malinowe
powidło śliwkowe
praliny
prażona cebula
przekąski
przetwory
rabarbar
rodzynki
rosół
rozgrzewająca zupa
ryż
ryż dmuchany
rzodkiewka
salami
sałata
sałatka
sałatki i surówki
schab
ser biały
ser żółty
serek mascarpone
serek philadelphia
serek topiony
serek waniliowy
sernik
skórka pomarańczowa
słonina
smaki dzieciństwa
smoothie
sok malinowy
sorbet
sos custard
sos gravy
sos pomidorowy
sos słodko kwaśny
surówka
suszone pomidory
Sylwester
syrop miętowy
szarlotka
szczypiorek
śledzie
śliwki
śniadanie
tarta
tartaletki
Tłusty Czwartek
toffi.
tortilla
torty
tuńczyk
tymianek
uszka
wanilia
warzywa
wątróbka
Wielkanoc
wiórki kokosowe
wrapy
zakwas
zapiekanki
ziarna
zielona cebulka
ziemniaki
zimne przekąski
zupki chińskie
zupy
żeberka
żelatyna
żółtka
żurawina
żurek
Bomba kaloryczna, ale warto przynajmniej raz spróbować upiec.)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńOooo ostatnio mam wenę na sernik, taki orzechowy to całkiem przyjemna opcja :)
OdpowiedzUsuńserników równych robiłam wiele: pieczone, na zimno, z ziemniakami itp. Ale szczerze przyznam że z orzechami jeszcze nie :) Koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam sernika orzechowego , ale nabrałam na niego wielkiej ochoty bo wygląda wspaniale:-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym bez chwili zastanowienia! Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńo rany jak on musiał smakować:) zachwycający!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń