To ciasto jest tak proste w wykonaniu ,że każdy bez problemu sobie z nim poradzi.
Ja zrobiłam wersję z jogurtem i 4 galaretkami.Można jogurt zastąpić śmietaną kremówką czy mlekiem,użyć dwóch czy trzech galaretek i też będzie dobre.Ja użyłam formy keksowej ale nie jest to wymogiem.
Ja zrobiłam wersję z jogurtem i 4 galaretkami.Można jogurt zastąpić śmietaną kremówką czy mlekiem,użyć dwóch czy trzech galaretek i też będzie dobre.Ja użyłam formy keksowej ale nie jest to wymogiem.
składniki:
- 4 różne galaretki
- 500g jogurtu greckiego
- 450g jogurtu naturalnego
- 20g żelatyny
- 2łyżki cukru pudru-można pominąć
Galaretki zrobić według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 350ml.(każda galaretka w osobnej miseczce)
Wystudzić,wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Gotowe galaretki pokroić na mniejsze kawałki np.kwadraty.
Formę keksową wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody.
Jogurty miksować z cukrem pudrem dolewając żelatynę.
Wrzucić pokrojoną galaretkę.Lekko przemieszać tak by galaretki pozostały w całości.
Wszystko to wyłożyć do formy.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.U mnie to była cała noc.
smacznego!!!
Super pomysł, uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie bo również mam przepis na galaretowy sernik
Jest to bardzo popularny deser na Litwie. Zazwyczaj leży gdzieś w lodówce na półce obok serów z kminem. Bardzo ładnie Pani wyszedł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje..pierwszy raz go zrobiłam:)
UsuńPięknie wygląda, jak witrażyk:-)
OdpowiedzUsuńświetny deser na lato:)
OdpowiedzUsuńPiękne kolorki i super pomysł :)
OdpowiedzUsuń