niedziela, 25 sierpnia 2013

Galaretkowiec


To ciasto jest tak proste w wykonaniu ,że każdy bez problemu sobie z nim poradzi.
Ja zrobiłam wersję z jogurtem i 4 galaretkami.Można jogurt zastąpić śmietaną kremówką czy mlekiem,użyć dwóch czy trzech galaretek i też będzie dobre.Ja użyłam formy keksowej ale nie jest to wymogiem.



składniki:
- 4 różne galaretki
- 500g jogurtu greckiego
- 450g jogurtu naturalnego
- 20g żelatyny
- 2łyżki cukru pudru-można pominąć

Galaretki zrobić według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 350ml.(każda galaretka w osobnej miseczce)
Wystudzić,wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Gotowe galaretki pokroić na mniejsze kawałki np.kwadraty.

Formę keksową wyłożyć folią spożywczą.

Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody.

Jogurty miksować z cukrem pudrem dolewając żelatynę.

Wrzucić pokrojoną galaretkę.Lekko przemieszać tak by galaretki pozostały w całości.

Wszystko to wyłożyć do formy.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.U mnie to była cała noc.



smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Super pomysł, uwielbiam takie desery :)
    Zapraszam do mnie bo również mam przepis na galaretowy sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to bardzo popularny deser na Litwie. Zazwyczaj leży gdzieś w lodówce na półce obok serów z kminem. Bardzo ładnie Pani wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje..pierwszy raz go zrobiłam:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...