wtorek, 28 czerwca 2016

Tort czekoladowo-śmietanowy i piąte urodziny bloga


No i tak sobie minęło 5lat...
Dziękuje bardzo za wszystkie komentarze,za te krytyczne również.Za każde zdjęcie które wysyłacie na fanpage do wspólnego albumu-nie ukrywam że cieszą mnie one niezmiernie..Widać że to co robię ma sens.
Dziękuje że jesteście!
I bez zbędnych ceregieli zapraszam Was wszystkich na tort :)



składniki na tradycyjny biszkopt rzucany-czekoladowy:
- 5 jajek
- łyżeczka cukru(moża oczywiście dać więcej)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej 

Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.Później żółtka,ciągle ubijając.
Teraz ręcznie mieszamy razem z przesianą mąką.Robimy to bardzo delikatnie by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia,tylko spód.Przekładamy ciasto,lekko wyrównując.
Pieczemy biszkopt w temp.160stopni ok 40min.do tzw suchego patyczka.
Gorące ciasto zrzucamy z wysokości ok 50cm i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Zimny biszkopt przekrawamy na trzy/cztery równe części.

masa śmietanowa:
- 350g dobrej jakościowo  białej czekolady
- 300g serka mascarpone
- 500ml śmietany kremówki(ja używam double cream)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,studzimy.
Serek ubijamy na sztywno razem z kremówką.Za pomocą szpatułki delikatnie partiami dodajemy czekoladę.

Płaty biszkoptu nasączamy np.świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Na każdy biszkopt wykładamy masę z białej czekolady.Smarujemy też boki tortu.
Chłodzimy w lodówce ok godziny.

czekoladowe wykończenie:
- 200g ciemnej lub mlecznej czekolady(50g ścieramy na tarce by oprószyć wierzch)
- 200g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,studzimy.
Serek ubijamy na sztywno razem z kremówką.Za pomocą szpatułki delikatnie partiami dodajemy czekoladę.
Masy jest dość dużo więc można zaszaleć przy zdobieniu.

Gotowy tort chłodzimy..najlepiej całą noc.




Smacznego!!!



9 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie :) kolejnych lat pełnych satysfakcji z blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje :) Torcik wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję 5-lecia, dalszego smacznego i satysfakcjonującego blogowania życzę. Tort cudny, taki elegancki i dostojny, jak na jubilata przystało.
    Wykorzystam w razie potrzeby jako inspirację.
    Pozdrawiam i wszystkiego co dobre życzę. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za tak miły wpis:)Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek