czwartek, 29 sierpnia 2013

Sok i dżem z jeżyn


Skoro irlandzkie lasy pełne są jeżyn grzechem byłoby nie skorzystać z takiego dobrobytu.
Zwykły spacer z psem zaowocował 8 litrami leśnych jeżyn.
Część zamroziłam,cześć rozdałam a z części zrobiłam wspaniały sok.
Być może wrócę jeszcze do lasu po kolejną porcję by zrobić dżemy ale jakoś nie widzę chętnych w domu na taki rarytas..
Oczywiście najpierw musiałam wykonać telefon do babci po przepis by mój sok choć trochę przypominał ten z dzieciństwa...babciny:))

Składniki są aż dwa-cukier i jeżyna.
Jeżyny zaraz po przyniesieniu z lasu przebrałam i opłukałam zimnym strumieniem wody coby pozbyć się wszelakich żyjątek,które też niestety z lasu przyniosłam.
Jeżynę wsypałam do wielkiego słoika-mój ma 5l i zasypałam kilogramem cukru.Babcia twierdzi że to zdecydowanie za mało ale ja uważam,że to zdecydowanie za dużo.
Słoik odstawiłam w ciepłe miejsce na równy tydzień.
Po tygodniu całą zawartość słoika przelałam do dużego garnka i zagotowałam.Wylałam wszystko na sito i przetarłam jeszcze owoce by odzyskać jak najwięcej.
Gorący sok przelałam do wypatrzonych słoiczków,zakręciłam i postawiłam do góry dnem.
I gotowe.

Dżem z jeżyn:
- ok 1kg jeżyn
- ok 200g cukier (można zmniejszyć lub zwiększyć)
-  ok 1 łyżki kwasku cytrynowego
- szczypta cynamonu

Jeżyny zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym.Smażymy na małym ogniu.Gdy już wszystkie będą miękkie(próbujemy i dodajemy ewentualnie więcej cukru i kwasku) i zacznie robić się gęste mamy dwie opcje zrobienia dżemu do wyboru.
Możemy całość przełożyć do czystych słoiczków,zakręcić i postawić do góry dnem...lub...
Przetrzeć owoce przez sito(zdecydowanie wolę tę opcję z względu na pestki) i dopiero przełożyć gładki już mus do słoików.

Ps.Do zrobienia dżemu można wykorzystać też owoce z robienia soku.Nie przecieramy ich wtedy przez sitko tylko zostawiamy w garnku,zasypujemy cukrem ,kwaskiem i postępujemy dalej tak jak w przepisie na dżem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. achhh marzenie mieć taki soczek w domowej spiżarce:) zazdroszczę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. my też zbieramy jeżyny, całą rodzinką!
    Najpierw (po umyciu) mielę je, podgrzewam, cedzę i dopiero wtedy łącze z cukrem. Następnie podgrzewam do 80 stopni i wlewam do słoików.
    Muszę wypróbować twój przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek