niedziela, 15 grudnia 2013

Niesamowicie krucha szarlotka z orzechami


Przepisów na szarlotkę z orzechami jest bodajże na moim blogu kilka.Jednak ten jest według mnie najlepszy.
Ciasto jest niesamowicie kruche a dodatek orzechów do jabłek daje smaczek.
Jeśli lubicie takie połączenia zapraszam do wypróbowania.


składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru-można dać więcej
- cukier z wanilią
- kostka masła
- szklanka orzechów drobno pokrojonych(ja wymieszałam włoskie z laskowymi)
- 8 dużych jabłek
- cynamon

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem,dodajemy cukier,cukier z wanilią,jajka i masło.Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Blachę o wymiarach 28x26x6 smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Jabłka obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach,mieszamy razem z cynamonem i orzechami.

3/4 schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód i boki blachy.Na to wykładamy jabłka z orzechami.
Z pozostałego ciasta(również rozwałkowanego) wykrawamy równe paski i układamy je naprzemiennie na jabłkach.Nożem stołowym zaginamy boki ciasta do środka.

Pieczemy ciasto ok 45 min.


smacznego!!!!

11 komentarzy:

  1. Takie kruche lubię najbardziej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kruche ! To chyba te moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotki nie jadłam już z chyba miesiąc, więc mój smak na zjedzenie choć kawałka jest ogromny!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale:) ależ mam ochotę na choć maleńki kawałek takiej szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy chodzi o całe 4 jajka, czy tylko żółtka? Pierwszy raz widzę, by do kruchego ciasta dawać aż 4 całe jajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej wersji chodzi o 4 całe jajka.

      Usuń
  6. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) W takim razie na pewno wypróbuję. W ogólę bardzo dużo fajnych przepisów na Pani blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję staram się jak mogę:)
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
      Iwona

      Usuń
  7. Wypróbowałam i naprawdę bardzo dobra:) Bałam się, że jak są całe jajka, to ciasto będzie twarde, a jest bardzo delikatne:)Dziękuję za super przepis i również życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  8. im bardziej krucha, tym lepiej! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek