Jeśli tylko macie dostęp do tych kwaskowych łodyżek i je lubicie bardzo polecam to ciasto do wypróbowania.
składniki na ciasto:
- 50g świeżych drożdży
- pół kg mąki krupczatki plus na dosypywanie
- 100g miękkiego masła
- ok 100g cukru
- 3 jajka
- ekstrakt waniliowy
- szklanka ciepłego mleka
- pęczek rabarbaru
kruszonka:
- 100g masła
- 150g cukru
- 200g mąki pszennej
Rabarbar umyć,osuszyć i pokroić na plasterki.
Drożdże utrzeć z łyżką cukru i odstawić na 10min.
Mąkę przesiać,dodać mleko,cukier,ekstrakt,jajka,masło i wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 180stopni.
Składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki charakterystyczne dla kruszonki.
Formę(kształt nie ma znaczenia)wyłożyć pergaminem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy,na to dajemy rabarbar i posypujemy wszystko obwicie kruszonką.
Pieczemy ok 40min.Trzeba pilnować by kruszonka się nie przypaliła.
smacznego!!!
wspaniała drożdżówka:) kocham takie swojskie, domowe ciacha:D kubek mleka i nic mi do szczęścia więcej nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń