Mięta bardzo obrodziła w ogrodzie.
Jednak zanim zabiorę się za przygotowywanie syropów i mrożenie jej na zimę wykorzystuję ją na bieżąco.
Dziś lody waniliowo-miętowe z przewagą mięty oczywiście :)
składniki:
- 2-3 konkretne garście listków świeżej mięty
- laska waniliowa
- 250ml kremówki
- 250ml zimnego jogurtu greckiego
- 100ml zimnego mleka
- cukier puder do smaku
Miętę razem z ziarenkami wanilii dodajemy do kremówki.Podgrzewamy ale nie dopuszczamy by się zagotowała.
Odstawiamy do pełnego wystudzenia.
Gdy kremówka już jest zimna przelewamy ją miski odcedzając miętę,którą natomiast mocno wyciskamy w rękach by odzyskać jak najwięcej smaku.
Mleko mieszamy razem z jogurtem,dodajemy cukier i kremówkę.Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do maszyny do kręcenia lodów(postępujemy według zaleceń producenta) lub miksujemy chwilę i przelewamy do plastikowego pojemnika.Wstawiamy do zamrażalnika i zanim lody się zmrożą miksujemy jeszcze z trzy razy.
smacznego!!!
pyszny deser:)
OdpowiedzUsuńCudownie orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńKocham lody pod każdą postacią i o każdym smaku.Dzięki Tobie zaczęłam je robić sama tyle że nie posiadam maszyny ale i tak wychodzą dobre.
OdpowiedzUsuńBo taka ejst prawda że i bez maszynki lody wychodzą super :)
Usuń