Nie opierałam się na żadnym konkretnym przepisie.Jak zwykle wykorzystałam swój podstawowy przepis na ciasto drożdżowe i drożdżówki.Zamieniłam mąką zwykłą na tą pełnoziarnistą,usunęłam typowe dla słodkich wypieków dodatki.
Cebulę zrobiłam po swojemu.
Po prostu ją zeszkliłam i doprawiłam.
Cebularze wyśmienite są na ciepło.
składniki na ciasto:
- pół kg mąki pełnoziarnistej
- 50g drożdży
- 2 jajka
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół szklanki oleju
- sól
na farsz:
- 2-3 duże cebule
- łyżeczka oleju
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- ewentualnie mak do posypania
Z drożdży i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy resztę składników na ciasto plus rozczyn.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.Staramy się nie podsypywać za dużo mąki ponieważ później cebularze będą twarde.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Cebulę kroimy na drobną kostkę.Podsmażamy do miękkości na oleju.
Doprawiamy solą,pieprzem i ziołami.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie,wałkujemy na grubość ok 1.5 cm.
Dużym kubkiem czy foremką wykrawamy koła.
Odstawiamy na blachę wyłożoną pergaminem do wyrośnięcia.
Spodem mniejszego kubka(maczanym w mące) wyciskamy na środku każdego koła wgłębienia do których wkładamy cebulę.
Odstawiamy na kolejne 10min.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Przed włożeniem do niego cebularzy możemy posmarować je jajkiem i posypać makiem.
Pieczemy ok 20-30 minut.
smacznego!!!
przepis własny
wyglądają bardzo smacznie, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Bardzo mi się spodobał. Taka mini pizza. Z pieczarkami też byłyby dobre.
OdpowiedzUsuńPewnie że tak.Pieczarki z cebulą..pycha:)
UsuńA ta cebula tez jajkiem potraktowac ??
OdpowiedzUsuńNie,tylko ciasto.
Usuńwyglądają lepiej niż z niejednej piekarni:) idealne!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć bo jednak nie do końca byłam z nich zadowolona jeśli chodzi o wygląd :)
UsuńChętnie bym schrupała:)
OdpowiedzUsuń